2. İstanbul Kürt Film Festivali, ‘Ezidi Kürtler’ filmiyle start aldı

İstanbul Kürt Film Festivali (FFKS), 3 yıllık bir aradan sonra ikinci kez düzenleniyor. 24 Mart’ta başlayan festival kapsamında pek çok film ve belgesel gösterilecek, çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

2. İstanbul Kürt Film Festivali, ‘Ezidi Kürtler’ filmiyle start aldı

Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından düzenlenen ve 29 Mart’a kadar sürecek İstanbul Kürt Film Festivali’nde Ezidi Kürtler, kadın, doğa, yaşam ve insan hakları temalı 13 kısa film, 9 belgesel, 5 uzun metraj film olmak üzere toplamda 27 film yer alacak. 

Festivalin açılışı Şişli ilçesindeki Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılırken yönetmen, sinemacı ve izleyiciler dışında HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bazı HDP milletvekilleri de katıldı.

Kürdistan Bölgesi ve Rojhılat’tan da yönetmenlerin katıldığı festival, Koma Aryen’in konseriyle başladı. Konserin ardından, ilk olarak Ermeni yönetmen Amasi Martirosyan’ın 1933’te çektiği ‘Ezidi Kürtler’ adlı sessiz film gösterildi.

Festival Hazırlık Komitesi üyesi yönetmen Veysi Altay, “Kürt ve Kürdistani sinemanın gelişmesi için çabalıyoruz, Kürdistan’ın dört parçasında ve diasporada Kürdistan üzerine yapılan filmleri göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 “Büyük önem taşıyor”

Süleymaniye Uluslararası Film Festivali Koordinatörü Mihriban Rizgar ise festivale ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Festival dört parçadan sinemacıları bir araya getiriyor. Bu anlamda çok büyük önem taşıyor. Kültürel değişim ve ilişki geliştirme için bir fırsat.”

Festivale katılan izleyicilerden Kevok, “Festivalden büyük keyif aldım” dedi.

Öte yandan bu sene Newroz’da Kürt ulusal kıyafetlere izin verilmediği için Festival Hazırlık Komitesi, tepki olarak ulusal kıyafetlerle festivalde yer aldı.

Filmler, Kürtçe ve Türkçe altyazılı olarak gösteriliyor

Festival kapsamında filmler Beyoğlu’daki CineMajestik Sineması’nda Kürtçe ve Türkçe altyazılarla  gerçekleştiriliyor.

Afiş: FFKS