2 ülke daha Irak'taki faaliyetlerini askıya aldı

2 ülke daha Irak'taki faaliyetlerini askıya aldı

İsveç ve Danimarka silahlı kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD üslerinin vurulmasından sonra Irak'ta eğitim görevlerini durdurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kasım Süleymani ve Heşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklı ile 10 kişi ölmüştü.

Söz konusu saldırıların ardından İran'ın misilleme mesajları verdiği ABD'nin kontrolündeki pek çok bölge hedef alındı.

Bağdat’ta yaşanan gelişmelere üzerine İsveç ve Danimarka Irak'ta eğitim görevlerini durdurdu.

İsveç Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Kristina Swaan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Askeri bir göreve katılmak her zaman risklidir. Personelimiz çok iyi hazırlanmış olmasına rağmen, personelimizin güvenliği önceliklidir. Bu nedenle de görevimizi durdurduk.”

70 asker ve subayı içeren İsveç misyonu, Ağustos 2015'te Irak'ın davetiyle Orta Doğu'ya gönderilmişti.

Ritzaus haber ajansı ise, Danimarka Silahlı Kuvvetleri’nin, İçişleri Çözümü Harekatı'nın bir parçası olarak Irak birliklerinin eğitimini durdurduğunu açıkladı.

Danimarka ayrıca NATO'nun krallığın 10 personeliyle temsil edildiği Bağdat'taki misyonuna katılımını da askıya aldı.

Dün de Almanya, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından “yükselen tehdit” nedeniyle Irak ordusuna verdiği askeri eğitimi askıya aldı.

Rûdaw Almanya muhabiri Zinar Şino, Almanya Genel Kurmay Başkanlığı’nın Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu’na bu konuda bilgilendirmede bulunduğunu aktarmıştı.