2016'da Batı Kürdistan'da gündeme damga vuran gelişmeler

Batı Kürdistan'da 2016'ının en dikkat çekici gelişmesi federasyon ilanı oldu.

2016'da Batı Kürdistan'da gündeme damga vuran gelişmeler

Batı Kürdistan'da 2016 yılının en dikkat çekici gelişmesi 17 Mart'ta ilan edilen federasyon ve 28 Aralık tarihinde Rojava isminin kaldırılması oldu.

Batı Kürdistan'da 2016'ının en dikkat çekici gelişmeleri şöyle:

Rojava'da Federalizm ilan edildi!

17 Mart 2016 tarihinde PYD liderliğindeki Batı Kürdistan yönetimi, YPG'nin kontrol ettiği alanlarda, Suriye'nin kuzeyinde federalizm ilan ettiği açıkladı.

ABD'li üst düzey generalin çok gizli Rojava ziyareti

ABD Ordusu generallerinden, CENTCOM komutanı Orgeneral Joseph Votel 22 Mayıs tarihinde Rojava'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirerek IŞİD'e karşı savaşan Arap, Kürt ve diğer yerel savaşçılar arasında kurulmaya çalışılan uyumlu ittifakı birinci elden teftiş etti.

Menbic kurtarıldı

Menbic Askeri Meclisi'nin 1 Haziran'da Menbic'i özgürleştirmek için başlatmış olduğu operasyonun 73'üncü gününde (12.08.2016) Menbic merkezi tümden IŞİD'lilerden temizlendi.

Operasyonun 5. gününde Menbic Askeri Meclisi komutanlarından Faysal Ebu Leyla'nın hayatını kaybetmesi üzerine hamleye "Faysal Ebu Leyla”nın adı verilmişti.

Rojava'da Kürdistan Bayrağı Günü

17 Aralık 1945'te Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nde dalgalanan Kürdistan Bayrağı, 4 Parça Kürdistan ve dünyanın birçok yerinde Kürtler tarafından coşkuyla kutlandı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Batı Kürdistan'ın (Rojava - Suriye Kürdistanı) Qamışlo kentinde düzenlediği ve Kürt milli kıyafetleriyle çok sayıda kişinin katıldığı törende Kürdistan Bayrağı teşkilat binasında göndere çekildi.

Qamişlo'da katliam

27 Temmuz tarihinde Batı Kürdistan en kanlı günlerinden birini yaşadı. IŞİD'in bomba yüklü kamyonla yaptığı saldırı sonucu 52 şehit düştü, 170'i aşkın kişi de yaralandı.

Suriye ordusundan Haseke'ye hava saldırısı

18 Ağustos tarihinde Haseke kentine Suriye ordu uçakları hava bombardımanı yaptı. Suriye ordusu çatışmalarda havan topları ve ağır silahları kullanırken, ordu Haseke'de ilk kez Rojava Asayişi ve YPG'ye karşı savaş uçağı kullandı. Suriye ordusuna ait savaş uçakları kentte YPG merkezi, Demokratik Suriye Güçleri merkezi ile Asayiş Merkezi'ni bombaladı.

Bunun üzerine Pentagon sözcüsü Jeff Davis 19 Ağustos tarihinde bir açıklama yaparak, koalisyon uçaklarının Haseke'ye gönderildiğini söyledi.

Davis "Koalisyon güçlerini korumak için bunu yaptık. Tehdit altında olmaları durumunda, ABD hava araçlarının yerdeki birlikleri koruyacağını açık bir şekilde belli ettik” açıklamasında bulunmuştu.

7 gün boyunca aralıksız bir şekilde devam çatışmalar sonucunda aşiret liderleri ile bazı ülkeler çatışmaların son bulması için devreye girdi. Bu girişimlerin sonuç vermesinin ardından 23 Ağustos tarihinde taraflar arasında ateşkes ilan edildi.

Rojava'da Kürdistan Bayrağı yakıldı

ENKS, 3 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Amude'de ofislerini kundakladığını ve Kürdistan Bayrağı'nı yaktığını açıklamıştı. Bu olay Kürtlerin büyük tepkisini çekti. 4 parça Kürdistan ve dünyanın birçok yerinde ki Kürtler Kürdistan Bayraklarıyla bu olayı protesto etti.

Söz konusu olayla ilişkin Başkan Mesud Barzani ise, "Kürdistan Bayrağı'nı yakanları, Kürt gençlerine saldıran ve acı çektirenleri kınıyorum. Buna sebep olanlar suçlarının bedelini ödeyecekler” açıklamasında bulunmuştu.

Kürtlerin en çok tepki gösterdiği karar: Rojava ismi kaldırıldı!

28 Aralık tarihinde Batı Kurdistan'ın Rimelan şehrinde iki gündür devam eden Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi toplantısında Federal sistem isminden Rojava'nın kaldırılması oy çokluğuyla kabul edildi.

Kararın birçok Kürt yetkilinin itiraz etmesine rağmen alınmasına kimse anlam veremezken bu karar büyük tepki çekti.