22 Eylül'de Hoşyar Zibari'nin Kerkük'teki evinde gizli toplantı iddiası

22 Eylül'de Hoşyar Zibari'nin Kerkük'teki evinde gizli toplantı iddiası

Yeni Şafak'ın haberine göre, 22 Eylül 2017'de Hoşyar Zebari’nin Kerkük’teki evinde gizli bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılan isimler: 2005 Irak Anayasasının mimari ABD'li Peter Galbraith, eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD'nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ve KDP'nin önemli isimleri. Toplantıda neler konuşulduğu bilinmiyor.

ABD’nin Irak’taki karakutusu diplomat Peter Galbraith, tartışmalı bölgelerde referandum yapılmasını öngören ‘140. Madde’yi hazırlayan isim. Galbraith aynı zamanda Kürdistan bölgesinde otonom alanın oluşturulması ve ülkedeki tartışmalı bölgeler sorununun üretilme sürecinde aktif görev alanlardan biri. 

Kerkük’teki toplantıya katılan isimler arasında ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etmesinde önemli rol oynayan Zalmay Halilzad da vardı. ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Halilzad, parçalı Irak projesinin savunucularından.

Halilzad dışında toplantının bir başka konuğu eski Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner oldu. “Bu referandum ve sonrasında ilan edeceğiniz bağımsız ülke siz ve aileniz için sonsuz özgürlük anlamına geliyor” sözleriyle hatırlanıyor. Bernard Kouchner'in Kürdistan ile olan ilişkileri, siyasete atılmadan önce daha Mela Mistefa Barzani döneminde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nin bir üyesi bir pratisyen hekim olarak Kürdistan'da bulunduğu dönemlere dek gidiyor.

Toplantıya Kürt tarafından Fazil Mirani, Hoşyar Zebari, Necmeddin Kerim, Sefin Dizayi katıldı.

Yeni Şafak gazetesinin iddiasına göre, bu toplantıda Kürdistan'ın geleceğine dair, başta Kerkük olmak üzere, önemli sözler verildi.