30 yıl geçti, Halepçe'nin yarası kanıyor hâlâ

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen Halepçelilerin acıları ilk günkü gibi taze.

30 yıl geçti, Halepçe'nin yarası kanıyor hâlâ

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen Halepçelilerin acıları ilk günkü gibi taze.

Baas Rejimi tarafından 16 Mart 1988 yılında kimyasal saldırı yapıldığında kaçmayı başaran bölge halkı İran’a gitti. Ancak, birbirlerinden kopmak zorunda kalan Halepçe’deki ailelerin acıları hâlâ taze duruyor.

Buna rağmen, Irak hükümetinin Halepçe halkı için gerekli yardımları yapmadığı görülürken Halepçe Kimyasal Silah Kurbanları Derneği de Irak hükümetinin kayıp olan kişileri bulmak için hiçbir adım atmadığını belirtiyor.

Halepçe Katliamı’nda 22 yaşındaki oğlunu İran’ın Pave kentinde kaybeden Halepçeli anne Hatice Rahman da katliam sonrası 2 yaşındaki oğlunun da kaybolduğunu ve bulunmamasından sitem ediyor. Halepçe’ye yapılan kimyasal saldırıdan 8 gün sonra eşini de kaybeden Hatice Rahman, 22 yaşındaki oğlunun da kimyasaldan etkilenip hayatını kaybettiğini söyledi.

Şu an geçim sıkıntısı yaşayan ve hastalıkları ilerleyen Rahman, hâlâ oğlunun bulunması umuduyla ayakta durarak; “Tek umudum ve beklentim, kayıp olan oğlumun bulunması ve onu bir daha görmek.” diyor.

Kurdistan24’e konuşan Halepçe Kimyasal Silah Kurbanları Derneği Başkan Yardımcısı Aras Abid ise, Baas rejimin yıkılmasından sonra Irak hükümetinden Halepçeli ailelerin kaybolan ve akıbeti bilinmeyen yakınlarının bulunması için sürekli talepte bulunduklarını söyledi.

Girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade eden Aras Abid, “İran’ın da bu konuya ilişkin inceleme yapması için Bağdat Hükümeti’nden talep etmesini istedik. Ancak buna dair hiçbir pratik adım atılmadı.” diye konuştu.