42 barodan Yeni Akit'e tepki: Batman Baromuzun yanındayız

Yeni Akit gazetesinin “Batman Barosu’da şer yuvası” başlıklı haberine 42 barodan tepki geldi. Yapılan açıklamada, “Batman Baromuzun yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiriyor, Basın Konseyi'ni de bu etik dışı davranışlarla ilgili olarak göreve çağırıyoruz” denildi.

42 barodan Yeni Akit'e tepki: Batman Baromuzun yanındayız

Yeni Akit gazetesinin Batman Barosu’nu hedef alan 6 Mayıs tarihli “Batman Barosu’da şer yuvası” başlıklı haberine 42 barodan tepki geldi. Yapılan ortak açıklamada barolar Batman Barosu’na destek ve dayanışma içerisinde olunduğu kaydedildi. 

Batman Barosu’nun HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran’a yönelik yaptığı açıklama sonrası, Yeni Akit gazetesi, Batman Barosu için ‘Batman Barosu’da şer yuvası’ başlıklı haberi tepkilere yol açtı.

42 baro “Batman Barosu'nu hedef gösteren, adına habercilik dedikleri anlayışı kınıyoruz!” başllığı ile ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Batman Baromuzun yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiriyor, Basın Konseyi'ni de bu etik dışı davranışlarla ilgili olarak göreve çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada “Yalan ve kışkırtıcı yayınlarla daha önce de baroları hedef gösteren Yeni Akit, bu kez de Batman milletvekili ve Batman Barosu üyesi Av. Ayşe Acar Başaran'ın bir polis memuru tarafından tehdit edilmesi üzerine, yaptığı açıklama sonrası Batman Barosu'nu hedef göstermiştir” şeklinde tepki gösterildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Barolar; Avukatlık Kanunu uyarınca hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumakla görevli kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Bu anlamda barolar; mağdurun veya failin kim olduğuna bakmaksızın, insan haklarını koruma bilinciyle hareket etmekten geri durmayacak; aynı bilinçle hiçbir soruşturmaya, baskıya, tehdide veya gözdağına boyun eğmeyecek, insan haklarını koruma görevini yerine getirmekten asla vazgeçmeyecektir.

Barolar, halkın haber alma hakkının teminatı olan basının özgürlüğü için de mücadelelerini sürdürmeye devam edecektir. Basın özgürlüğü; iftira niteliğinde haber yapma, hakaret etme veya hedef gösterme özgürlüğü değildir. Haber adı altında, halkın haber alma hakkını istismar ederek baroları hedef haline getiren söz konusu yayın organını kınıyor ve Batman Baromuzun yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiriyor, Basın Konseyi'ni de bu etik dışı davranışlarla ilgili olarak göreve çağırıyoruz. Saygılarımızla.”

Açıklamada imzası bulunan barolar şöyle:

Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Aksaray Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Ardahan Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bolu Barosu, Bursa Barosu, Çankırı Barosu, Diyarbakır Barosu, Eskişehir Barosu, Gaziantep Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kars Barosu, Kastamonu Barosu, Kırıkkale Barosu, Kırklareli Barosu, Kocaeli Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sinop Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tunceli Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu, Zonguldak Barosu.