80 barodan Alevilere yönelik saldırılara dair ortak açıklama

80 baro Alevi kurum ve cemevlerine yönelik saldırıya ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada “Hukukun işletilerek saldırının bütün yönleriyle açığa kavuşturulması ” çağrısı yapıldı.

80 barodan Alevilere yönelik saldırılara dair ortak açıklama

Türkiye’deki baralor 30 Temmuz’da Ankara’da Alevi kurum ve cemevlerine yönelik eş zamanlı saldırıya ilişkin “Provokasyon girişimlerine karşı toplum olarak dikkat olmalıyız” başlığıyla ortak bir açıklama yayınladı.

80 baronun imzasının bulunduğu ortak açıklamada “Karanlık bir provokasyonu amaçlayan bu saldırılar, geçmişte olduğu gibi ülkede yeni bir kaos ve çatışma ortamı yaratmayı hedeflemiştir” denildi.

Saldırıyı gerçekleştiren 3 kişinin gözaltına alındığı bilgisinin kamuoyu ile paylaşıldığı belirtilen ortak açıklamada “Her ne kadar provokasyon amaçlı saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen 3 kişi yakalanmış ise de arka planında bulunan  herkesin tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

baroların ortak açıklamasında “Son yıllarda toplumun belli kesimlerine karşı yapılan çeşitli saldırıların, Alevilerin evlerinin işaretlenmesinin ve bu son saldırıların birbirinden bağımsız olmadığı kanaatindeyiz” denildi.

Hukukun işletilerek saldırıların bütün yönleriyle açığa kavuşturulmasını isteyen baroların açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanmış benzer provokasyon girişimlerinin bir daha yaşanmaması, toplumsal barışın ve birlikte yaşama kültürünün güçlü kılınması için hukukun işletilerek saldırının bütün yönleriyle açığa kavuşturulması gerektiği elzemdir.

Ülkenin seçime gittiği bir süreçte; kaos ve çatışmadan beslenmek isteyen karanlık güçlerin harekete geçmesine zemin hazırlayan bu saldırıların, daha büyük ve acı bir sonuca varmaması için başta siyaset kurumu olmak üzere herkese büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.

Bu vesileyle; yetkilileri bir kez daha seçim odaklı kutuplaştıran ve ötekileştiren dilden vazgeçmeye davet ediyor,  toplumu kutuplaştırmaya çalışan bu provokasyon girişimlerinin arka planıyla birlikte açığa çıkarılmasını talep ediyoruz.”

Açıklamanın sonunda başta saldırıya uğrayan kurumlar olmak üzere herkese geçmiş olsun dilekleri iletildi.

Ortak açıklamada imzası bulunan barolar şunlar: 

Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Afyon Barosu, Ankara Barosu, Aksaray Barosu, Amasya Barosu, Antalya Barosu, Ardahan Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu,  Batman, Bayburt Barosu , Bilecik Barosu, Bingöl Barosu , Bitlis Barosu , Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Çankırı Barosu, Çorum Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Edirne Barosu, Elazığ Barosu, Erzincan Barosu, Erzurum Barosu, Eskişehir Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Gümüşhane Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, Isparta Barosu, Iğdır Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, K. Maraş Barosu, Karabük Barosu, Karaman Barosu, Kars Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kırıkkale Barosu, Kırşehir Barosu, Kilis Barosu, Kocaeli Barosu, Konya Barosu, Kütahya Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Malatya Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu,  Muş Barosu, Nevşehir Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Rize Barosu, Siirt Barosu, Sakarya Barosu, Sinop Barosu, Sivas Barosu, Samsun Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Osmaniye Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Uşak Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu, Yogaz Barosu, Zonguldak Barosu.