AB’den Erivan ve Bakü’ye çağrı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ermenistan ve Azerbaycan’ın dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptığını, ateşkese uyulmasını ve sivillere yönelik saldırıların durmasını istediğini söyledi.

AB’den Erivan ve Bakü’ye çağrı

Borrell, Dağlık Karabağ'daki durumla ilgili yazılı açıklamasında, Ermenistan ile Azerbaycan arasında dün gece başlayacağı açıklanan ateşkesten memnuniyet duyduklarını bildirdi. Ancak Dağlık Karabağ'da ateşkesin ihlal edilmesinden üzüntü duyduklarını ifade eden Borrell, çatışmalar nedeniyle sivillerin acı çektiğini belirtti.

Borrell, "Dağlık Karabağ'daki nüfus zaten fazlasıyla acılar yaşadı. Çatışma, geniş çaplı ve kabul edilemez sivil kayıplara neden oldu. AB, kaynağı ne olursa olsun bu tür saldırıları kınamaktadır" ifadesini kullandı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile telefonda görüştüğünü aktaran Borrell, ateşkesin şartsız ve sıkı şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. 

Borrell, "Ayrıca sivillere yönelik saldırıların derhal durması gerektiğinin altını çizdim. Bu tür saldırıların haklı tarafı olamaz. AB'nin çatışmaya uzun vadeli bir çözüm için tarafları ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatını desteklemeye hazır olduğunu yineledim" ifadesine yer verdi.

Azerbaycan ve Ermenistan: Çatışmalar sürüyor

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki temas hattında yerleşim birimlerine saldırdığı, Dağlık Karabağ’dan da Azerbaycan güçlerinin kuzey ve güney yönünde saldırdığı ileri sürüldü.

Dağlık Karabağ’da 18 Ekim’de başlaması üzerinde anlaşılan yeni ateşkese rağmen ihlallerin sürdüğüne dair açıklamalar geliyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ermenistan Silahlı Kuvvetleri gece boyunca Goranboy, Terter ve Ağdam bölgelerine topçu saldırılarına devam etti. Ağcabedi bölgesine sabah saatlerinden beri ateş açılıyor” ifadeleri kullanıldı.

Dağlık Karabağ: Gerginlik gece boyunca sürdü

Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın savunma ordusundan da Azerbaycan’ın temas hattının kuzey ve güney yönlerinde füze ve topçu saldırılarına devam ettiği ileri sürüldü.

Facebook’taki açıklamada, temas hattında gece boyunca gerginliğin sürdüğü, belirli bölgelerde topçu silahlarıyla düelloların gerçekleştiği kaydedildi.

Açıklamada, “Sabah saatlerinde insani amaçlı olarak varılan ateşkes anlaşmasına rağmen, düşman güçleri güney ve kuzey yönünde füze ve topçu saldırılarına devam etti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Dağlık Karabağ savunma ordusunun düşmanın saldırılarını bastırmak için tedbirler aldığı, durumu kontrol altında tuttuğu iddia edildi.

Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de tırmanmaya başlayan ve giderek artan gerginliğin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle iki ülkenin dışişleri bakanları Moskova’ya gitmişti.

Moskova’daki görüşme neticesinde 10 Ekim’de Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da, insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edilmişti. Ancak ateşkese rağmen iki taraftan da ihlaller olduğuna dair açıklamalar gelmeye devam etmişti.

Daha sonra Erivan ve Bakü 18 Ekim saat 00.00’dan itibaren yeni bir ateşkes ilan etmek üzerinde anlaşmıştı.

Hukuken Azerbaycan'ın parçası olan Dağlık Karabağ, fiilen Ermenistan'ın denetiminde.