HDP: Kürdistan Bölgesi’ne saldırılar, İran’ın Kürt halkına düşmanlığının açık göstergesidir

HDP sözcüsü Ebru Günay, İran devletinin bir taraftan Kürtler ve bütün İran halklarının demokratik ve sivil taleplerini bir bastırırken, diğer taraftan da Kürdistan Bölgesi’ndeki yerleşim yerlerine yönelik saldırıda bulunduğunu belirterek, “Bu saldırılar İran devletinin Kürt halkına yönelik düşmanlığının açık göstergesidir” açıklamasını yaptı.

HDP:  Kürdistan Bölgesi’ne saldırılar, İran’ın Kürt halkına düşmanlığının açık göstergesidir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına, “13 yıl önce havan topuyla katledilen Ceylan Önkol ve onun şahsında devlet şiddetiyle katledilen çocukları saygıyla anıyorum” diyerek başlayan Günay, “Çocuklarımıza özgür ve mutlu bir gelecek bırakmak için durmadan mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızlarının Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te Rojhılatlı Kürt partileri hedef alan füze ve İHA saldırısına değinen Ebru Günay, “İran devleti; Kürtler ve bütün İran halklarının demokratik ve sivil taleplerini bir taraftan bastırırken, diğer taraftan dün sabah saatlerinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Pirdê, Koye ve Zirdigeze gibi yerleşim yerlerine yönelik saldırılarında onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuştur. Uluslararası yasaları ve egemenlik hakkını ihlal eden bu saldırılar yurttaşların katledilmesi ve sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasıyla sonuçlanmıştır. Bu saldırılar İran devletinin Kürt halkına yönelik düşmanlığının açık göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“Kürtler bölge devletleri tarafından kuşatmaya alınıyor”

Günay, “Dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin bir sonucu olarak bu saldırılar bölgenin barış, istikrar ve güvenliğini tehdit etmektedir. Bir tarafta İran’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne, diğer tarafta Türkiye’nin Başûr ve Rojava’ya yönelik saldırıları Kürtlerin nasıl bir kuşatmaya alındıklarını göstermektedir” dedi.

Saldırıları kınayan Günay, “Bu saldırıların bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz. Irak Hükümeti başta olmak üzere, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Birleşmiş Milletler, Arap Birliği gibi uluslararası ve bölgesel kurum ve kuruluşları bu saldırılar karşısında sorumluluk almaya davet ediyoruz. Saldırıda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyoruz” diye konuştu.

“Dünya kadınlarının kalbi İran’da direnen kadınlarla atıyor”

“İran’da Jina Mahsa Amini’nin katledilmesiyle başlayan halk direnişi bütün baskılara, hiçbir kural tanımayan saldırılara rağmen devam ediyor. Ve dünya kadınlarının kalbi İran'da direnen kadınlarla atıyor” diyen Günay, sözlerine şunları ekledi:

“Halkın öfkesi de direnişi de değişim talebi de büyük; hiç kimse bu kadar zulme sonsuza kadar sessiz kalmaz, hiçbir canlı kendisine reva görülen köleliği ilelebet sineye çekmez, çekemez. Her diktatörlük de eninde sonunda zulüm uyguladığı, inkar ettiği, baskı ve saldırılarla susturmaya çalıştığı halkın öfkesiyle mutlaka günün birinde tanışmak zorundadır. Bu nedenle Rojhilat halkı başta olmak üzere İran halkının diktatörlüğe ve zulme karşı başlattığı direnişi bir kez daha selamlıyoruz. Diktatörlüğe karşı direniş haktır ve meşrudur. 

Jina Mahsa Amini ve onun arkasından başlayan direniş artık bütün dünyadaki ezilen halklar, emekçiler, kadınlar için direnişin sembolüdür. ‘Jin Jîyan Azadî’ şimdi dünyanın bütün dillerinde özgürlük sloganı olarak haykırılıyor. Dünyadaki özgürlük dalgasına öncülük eden Kürt kadınları, onların mücadeleyle, direnişle yarattığı sloganları bu topraklarda yaşayan herkes için gurur vesilesidir. Bu özgürlük dalgası bedeli ne olursa olsun başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyada dalga dalga büyüyerek yayılacak.”

“İran ne yaparsa yapsın özgürlüğe uyanan bir halkı hiçbir güç durduramaz”

HDP sözcüsü Günay, “Bunu engellemek için baskıcı İran rejimi en iyi bildiği şeyi yapıyor, bütün baskıcı rejimler gibi hiçbir kural ve ilke tanımadan halkın direniş taleplerini ve özgürlük isteğini baskıyla ve zorla bastırmaya çalışıyor. Sokak ortasında katliam uygulayarak, sivil halkın üzerine devlet terörüyle giderek halkın talebini bastırmaya çalışıyor. Biz rejimin bu saldırılarını kınıyoruz. İran ne yaparsa yapsın, özgürlüğe uyanan bir halkı hiçbir güç, hiçbir saldırı durduramaz. Rojhilat halkı başta olmak üzere, İran halkı eninde sonunda kendi mücadelesiyle ve direnişle özgürlüğü yaratacak” diye ekledi.

“Bizim yüreğimiz diktatörlüğe karşı direnenlerledir” diyen Güyan, “Bizim yüreğimiz jin jîyan azadî diyerek yaşamın her alanını itiraza, direnişe dönüştüren Rojhilat halkıyladır. Bizim yüreğimiz bu direnişin öncülüğünü yapan ve saçını bayraklaştıran kadınlarladır. Bir kez daha Jina Mahsa Amini ve sonrasında başlayan eylemlerde katledilenleri saygıyla anıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.