Irak Cumhurbaşkanlığı: Kürtlerin istemediği yasanın onaylanması tehlikeli gelişme!

Irak Cumhurbaşkanlığı, Irak Parlamentosu’nda kabul edilen ve Kürdistan Bölgesi’nin tepkisine neden olan borçlanma yasasını “tehlikeli gelişme” olarak niteledi.

Irak Cumhurbaşkanlığı: Kürtlerin istemediği yasanın onaylanması tehlikeli gelişme!

Irak Cumhurbaşkanlığı, Kürt temsilcilerin boykot ettiği oturumda kabul edilen, Başkan Mesud Barzani ile Kürdistan Bölgesi yetkilileri tarafından tepkiyle karşılanan borçlanma yasasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

“Kürtlerin istemediği yasanın onaylanması Irak’ın siyasal süreci açısından tehlikeli gelişme” denilen açıklamada, “3 aylık memur maaşlarının ödenmesi amacıyla hükümetin sunduğu borçlanma yasasının onaylanması bir ihtiyaç olsa da sırtını borçlanmaya dayamak kesin bir çözüm değildir” ifadeleri kullanıldı.

Temel bir çözüm bulunması için çağrı yapılan açıklamada “Borçlanma, bu krizi atlatmak içn yeterli değil. Bu krizin aşılması ve memur maaşlarının korunması için genel bir refroma ihtiyaç var” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu yasaının ulusal uzlaşının göz önünde bulundurulmadan onaylandığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Özellikle Kürtlerin isteği dışında onaylanmış olması bu yasanın ulusal uzlaşıyı göz önünde bulundurulmadan onaylandığını gösteriyor. Bu da Irak ‘ın siyasal süreci açısından tehlikeli bir gelişme. Iraklı memurların maaş sorununun çözümü, Kürdistan Bölgesi’nin memurların maaş sorunu çözülmeden eksik kalır. Çünkü onlar da Irak vatandaşı ve hakları anayasada belirtilmiş. Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki; ülkeyi bugüne taşıyan vatandaşlar ve memurlar siyasi çekişmelerden uzak tutulmalı.”

Açıklamada ayrıca, başta petrol dosyası olmak üzere Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasal temelde çözümüne vurgu yapıldı.

Irak Parlamentosu’nda dün Kürdistan Bölgesi aleyhine maddelerin bulunduğu borçlanmayla ilgili yasası kabul edilmişti.

Irak Parlamentosu’ndaki Kürt temsilciler yasanın onyalandığı oturumu boykot ederken, Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, parlamento ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda yasanın kabul edilmesine tepki gösterilmişti.