Kuzey Kürdistan'lı Kürt aydın ve siyasetçilerden PKK’ye çağrı!

Diyarbakır’da ortak açıklama yapan Kürt aydın, yazar ve siyasetçileri PKK’ye çağrıda bulunarak, kayıtsız şartsız bir şekilde Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ve hukukunu kabul etmesini istedi.

Kuzey Kürdistan'lı Kürt aydın ve siyasetçilerden PKK’ye çağrı!

Diyarbakır’da düzenlenen basın toplantısında 194 Kürt aydın, yazar ve siyasetçinin PKK’nin Peşmerge Güçlerine yönelik saldırısına ilişkin imzaladığı ortak açıklama okundu.

Açıklamada, PKK’nin Kürdistan’daki hukuku, egemenliği ve iktidarı tanımadığı belirtildi.

PKK’nin Şengal’den çıkmamak için Kürdistan’a savaş ilan ettiği kaydedilen açıklamada, PKK’nin Kürdistan Bölgesini ortadan kaldırmak istediği ifade edildi.

Dört sömürgeci devletin PKK eliyle Kürdistan’a saldırdığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“PKK, Kürdistan Federe Bölgesinde yabancı, işgalci, terorist bir güçtür. Biz istiyoruz ki ,Kürdistan’dan barışçıl bır şekılde çıksın ya da çıkarılsın…

PKK’nın pêşmergeye saldırısından sonra, Kürdistan Federe Bölgesinde durum çok tehlikeli bir hal aldı. Bundan dolayı PKK karşısında tutumun netleşmesi gerekir. Biz de bunu yapıyoruz.

Bilindiği gibi Körfez Savaşından sonra Kürdistan’ın büyük bölümü ABD’nin desteğiyle özgürleşti.

Dört sömürgeci devlet, Kürdistan Devleti’nin kuruluşuna yol açacağı korkusuna kapıldı. Kendileri Kürdistan’a müdahale etmek istiyorlardı. Ama ABD’nin korkusundan bunu yapamıyorlardı. Bundan dolayı PKK eliyle Kürdistan’a saldırmaya başladılar.  

Sömürgeci devletler, özellikle de Kürdistan Meclisi ve Hükümetinin kuruluşu, federalizmin ilanından sonra daha çok saldırganlaştılar. Kürdistan’daki egemenliği ve özgür yapıyı yıkmak için PKK’ye açık destek verdiler. PKK de, Kürdistan’da iktidarı, hukuk düzenini tanımadı. Bunun sonucunda 1992 yılında büyük bir çatışma gelişti. Bu çatışmada 3500 pêşmerge şehit oldu. Çatışma sonunda PKK teslim oldu. Kürdistan’da iktidarı ve hukuki düzeni tanıdığını ve ona göre davranacağını kabul etti. Ama PKK daha sonra bu anlaşmasına uymadı.

Kürdistan Başkanı Sayın Mesut Barzanî o dönem PKK’nın bu terörist saldırısı hakkında 25 Avrupa Devletine bir rapor sundu. O zaman PKK saldırıları Kürt yurtseverleri tarafından sömürgeci devletlerin bir operasyonu olarak tanımlandı ve karşı tutum alındı.

Ne yazık ki PKK ondan sonra Irak ve İran Devletlerinin desteğiyle Kürdistan’a tam anlamıyla yerleşti. Türk Devleti de bunu stratejik gerekçe gösterek bugüne dek Kürdistan’da 30’dan fazla askeri operasyon yaptı. Kürdistan’da ‘güvenlik bölgesi’ ve karakollar oluşturdu.

PKK, Kürdistan’ın Güneyinde ‘Behdinan-Botan Hükümeti’ ve ‘Zap Cumhuriyeti’ni kurmakla ve bütün diğer karşı eylemlemleriyle, Kürdistan’daki hukuku, egemenliği, iktidarı tanımadı. Bundan dolayı Kürdistan’da birçok köyü işgal etti. Köylülerden haraç aldı. Köylülerin üretim yapmasını engelledi. Kürt çocuklarını ve gençlerini kaçırdı ve, öldürttü. Kürdistan’ın iç işlerine karıştı. Kendine bağlı illegal ve legal örgütler kurdu. Kürdistan siyasi partilerini ve liderlerini meşru kabul etmedi.

Çok iyi bilinmeli ki, PKK, Kürdistan’ın Güneyi’nde işgalci bir güçtür. Kandil’de, Maxmur’da, Şengal’da, birçok Kürdistan köyünde yıllardır bu işgali sürdürüyor.

Irak Federal Hükümeti ve Kürdistan Hükümeti, PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal’den diğer bölgelerden çıkması için bir anlaşma yaptılar. Fakat PKK Şengal’den çıkmamakta ısrarlı ve bundan dolayı da Kürdistan’a savaş ilan etmiş durumdadır. Pêşmerge güçlerine ve Asayiş Kuvvetlerine saldırmaktadır. 

Biz, PKK’nın stratejik amacını yakından ve iyi tanıyoruz. PKK, Kürdistan Federe Bölgesinini ortadan kaldırmak istiyor.

Kürdistan Federe Bölgesi bu aşamada bütün Kürdistan parçalarının ve dünya Kürtlerinin umudur. Onun bir zarara uğraması, bütün Kürtlerin zarar görmesine yol açar.

Açık olan bir şey var ki, PKK, Kürdistan Federe Bölgesinde yabancı, işgalci, terörist bir güç. PKK, Kürdistan’ın Güneyinde, diğer Kürdistan parçalarında kendi dışındaki Kürt yurtsever parti-örgütlerine,  Kürt yurt-severlerine uygulamakta haylı cesur davranmıştır. Bu nitelikliğinden dolayı PKK ile diyalog önerisi, onun Kürdistan’daki meşruiyetini kabul etme anlamına gelir. Ayrıca tecrübeler de gösteriyor ki, PKK ile diyalog bir çare değildir.

Bundan dolayı, halkımıza ve gençlerimize zarar gelmemesi, öldürülmemeleri için PKK’nın kendi isteğiyle silah bırakmasını, kayıtsız şartsız Kürdistan Federe Bölgesinin egemenliğini ve hukukunu kabul etmesini; Kürdistan Federe Bölgesinin egemenliğini ve hukukunu kabul etmemesi halinde Kürdistan’dan çıkmasını talep ediyoruz.

Eğer PKK bunu yapmazsa, Kürdistan Federe Hükümeti ve Irak Federal Hükümeti, birlikte, kendi egemenliklerini sağlamak ve korumak için, her devletin kanun dışı, silahlı, işgalci güçleri tasfiye ettiği metodla, PKK ve tüm silahlı güçleri tasfiye etmelidirler.

Bunun için de kamuoyuna açık bir yol haritasını dikte etmeleri gerekir. Biz bu yol haritasını destekleyeceğimizi açıkça ilan ediyoruz.

Tabi ki Kürdistan Federe Bölgesinde ve Irak Federal Devletinde, PKK ile ilişkili olan tüm parti ve örgütlerin ilişkilerini kesmeleri gerekir.

Irak ve Kürdistan Hükümetleri PKK sorununu çözmedikleri ve PKK Kürdistan’dan çıkmadığı sürece Türk Devletinin saldırı, müdahele, operasyonlarından kurtulamazlar. Kendi egemenliklerini korumaz hale düşerler.

Biz PKK içindeki silahlı Kürt gençlerine çağrı yapıyoruz ve diyoruz ki, Kürdistan’a ve Kürt milletine zarar verecek eylemlere destek vermeyin. PKK’nın, sömürgeci devletlere hizmet eden yanlış siyasetlerine karşı çıkın. Silahı bırakın.”

Bildiriye imza atan isimler:

1-Îbrahîm Guclu (Nivîskar–Hiqûqzane- Diyarbekîr), 2-Ahmet Acar (Karmend –Mîdyad), 3-Ali Buran (Nivîskar – Mersîn), 4-M. Emîn Sever (Doxtor- Ankara), 5-Zahît Bozarslan (Siyasetmedar – Lîce), 6-Bûbe Eser  (Nivîskar - Swêd), 7-Azad Akgul  (Siyasetmedar Mersîn), 8-Celalê Xursî (Siyasetmedar- Swêd), 9-Jîndar Ax (Rojnemevan-Swêd), 10-Omer Ozmen (Mamoste-Nivîskar –Warto) 11-Abdulbarî Han (Kevne Serokê Şaredariya Warto), 12-Abdûlmenaf Kiran (Parêzer- Wan), 13-Xidir Uso (Berpirsiayerê malpera neteweyê-  Holland), 14-Mistefa Kiliç (Norweç) 15-Yahya Mûnîs (Nivîskar - Enqere), 15- Rizgar Bêlayane (Xendevan -Rojnamevan –Sileymaniye), 16- Şoreş Bilind (Nivîskar – Sileymaniye), 17-Gulfer Guçlu (Parêzer –Diyarbekîr ), 18-Vera Koyî (Mamoste – îslahiye), 19- Fatma Kanar (Elmanya), 20-Songul Kalelî ((Enqere), 21-Zeliha Kahraman Guçlu (Elmanya), 22-Melike Parlak (Elmanya), 23-Zeynûlabîdîn Turan (Siyasetmeder –Batman), 24-Mehmet Sanri (Rojnamevan- Stenbol), 25-Ehmed Sileyman (Duhok), Sileyman Ehmed (Zaxo), 26-Mesud Evdillah (Duhok),  27-Hiznî Saygili (Siyasetmedar-Nisyebîn), 28-M. Salîh Yîgît (Siyasetmedar – Qoser), 29-Tahîr Yalçin (Siysetmedar -Mersîn), 30-Halîm Dogan (Siyasetmedar – Merdîn), 31-Nurî Ozer (Siyaesetmedar – Mêrdîn), 32-Fusûn Parlak (Kevneseroka KURD-KAVê – Stenbol), 33-Kasim Kiliçkap (Siyasetmedar – Stenbol), 34-Huseyîn Kaplan (Siyastmedar – Qoser), 35-Zehra Kaplan (Siyasetmedar -Qoser), 36-Adnan Gulluoglu (Doxtor – Rihe), 37- Ehmed Reşo (Bernameçêkerê Radyoyê –Tehran), 38-Zexra Ehmed (Horasan), 39-Azad Brahîm (Siyasetmedar - Serdeşt), 39-Necatî Tank (Siyasetmedar -Almanya), 40-Kosret Azad (Danîmark), 41-Eşref Tarhan  Siyasetvan – Batman), 42-Dersîm Tekeş (Siyasetvan – Swêd), 43-Fexreddîn Açikbaş (Siyasetvan – Ewûstûrya), 44- Mehmet Nurî (Swîsre), 45-Ehmed Gokçen (Swîsre), 46-Nûrî Yildiz (Siyasetmedar –Batman), 47-Nûreddîn Yekta (Nivîskar – Elmanya), 48-Necdet Gundem (Nivîskar – Alanya),49-Ahmet Kaymak (Siyasetmedar –Diyarbekîr), 50-Bavê Temir (Siyasetmedar - Qamişlo)

51-Bavê Kurdistanê (Siyasetmedar –Qamişli),   52-Şahîn Ayaz (Siyasetmedar – Enqere), 53-Îsa Çelîk (Siyasetvan –Almanya) 54-Suleyman Gulpinar (Siyasetmedar –Almanya), 55-Cemîl Halis (Siyasetmedar – Swîsre), 56-M. Emîn ACAR (Siyasetmedar -Diyarbekîr), 57-Îzzed Bektaş (Siyasetmedar-Adana), 58-Sadık Erbek (Siyasetmedar - Çolemerg), 59-Bayo Guçlu (siyasetmedar – Enqere), 60-Cengîz Acar (Îzmîr), 61-Huseyîn Misto ( Siyasetmedar-Norweç), 62-Bekoyê Xelo (Qoser), 63- Mistefa Seîd (Karmend - Qoser), 64-Ehmede Elikê (Qoser), 65-Hasan Alpergîn (Siyesetmedar – Bûlgarîstan), 66-Suleymnan Bay (Mîdyad), 67-Omer Karacataş (Siyasetmedar), 68-Davûd Bîlînmîş (Karmedn – Derîk), 69-Faysal Evdullah (Danîmark), 70-Abdûrrahîm Ayaz (Almanya), 71-Mûrad Kûrcan (Siyasetmedar – Erganî), 72-Sabrî Tûnç (Diyarbekîr), 73-Vasif Ay (Mîdyad), 74-Erdal Gokçen (Siyasetmedar -Swîsre), 75-Enver Huseyîn (Danîmark), 76-A.Bakî Barik (Stenbol),77-Bedreddîn Aslan (Elmanya), 78-Salih Alper Miqrî-Alikî (Siyasetmedar – Mêrdîn), 79-Muhîddîn Batmanî  (Diyarbekîr), 80-Bariş Îsmaîl (Danîmark), 80-Hatip Yazici ( (Diyarbekîr), 81-Ahmet Geçer  (Diyarbekîr), 83-Nasir Soylemez (Çanakkale), 84-Ahmet Kahraman (Mugla), 85-Salih Nilufer ( Edana), 86-Amîr Bayar (Sêert), 87-Yûsûf Omer Sadık (Diyarbekîr), 88-Mehmet Seven (Diyarbekîr), 89-Bilind Xelo (Qoser), 90-Sînan Salman (Şirnax), 91-Îsmaîl Gîrîkî (Silopî), 92-Bahattin Çelîk (Dargeçît), 93-Kaloyê Huso (Qoser – Karmnd), 94-Nevzad Mîrkan (Batman), 95 Îrfan Kaya (Elmanya), 96-Mistefa Alev (Edene), 97-Remezan Bolukbaşi (Stenbol), 98-Mîrza Alytûn (Elmanya), 99-Serdar Bûrcak (Elmanya), 100-Alî Aydin (Diyarbekîr)

101-Mistefa Okûmûş (Diyarbekîr), 102-Sofî Demîr ( Siyasetmedar –Swêd), 103-Ahmet Sezer (Mêrdîn), 104-Emîn Hoca ( Batman), 105-Osman Dogan (Edana), 106-Mehmûd Alacabeg (Elmanya), 107-Mûro Guven (Enqere), 108- Mehabad Ehmed (Rizayê), 109-Tahsîn Kargun ( (Edana), 110-Cahîd Karaaslan (Karsaz - Elmanya), 111-Cafer Azad (Kurdistan), 112-Yilmaz Gülserîn (Diyarbekîr), 113-Bahar Çelîk (Bûrsa), 114-Necmeddîn Belet (Silopî), 115-Ahmet Çîçekdag (Kirşehîr), 116-Zeynelabîdîn Çîftçî (Stenbol), 117-Ozlem Gungor Eyupoglu Siasetmedar), 118-Fehmî Atmaca (Siyasetmedar - Agrî), 119-Hayrettîn Çelîk (Qoser), 120-Ferhad Dag ( Hewlêr), 121-Mihemed Alp (Hewlêr), 122-Xalit Kahraman (Siyasetmedar – Elmantya), 123-Serbest Harman (Swêd), 124-Abdûlganî Bakir (Edana), 125-Şerîf Saydam ((Edana), 126-Emîn Takak (Edana), 126- Hecî Elgît (Çewlik), 127-Reîf Parlak (Wan), 128-Bûbo Demîrel (Îzmîr), 129-Şeyhmus Tekın (Niseybîn) 130-Şeyhmûs Ozzengîn (Nivîskar Mêrdîn), 131-Rodî Îlgen (Siyasetmedar -Norweç), 132-Ferhad Hacî (Batman), 133-Nûrî Farqînî (Elmanya), 134- Felemez Akad (Sêd), 135-Necat Ozkalay (Cizîre), 136-Îbrahîm Demîr (Swîsre), 137-Mehmet Feyzî  Ozmen (Elmanya), 138-Mehmet Emîn Demîr (Elmanya), 139-Îsmetê xemo (karmend – Qoser), 140-Eşref Genç (Diyarbekîr), 141-Seyfullah Altintop (Diyarbekîr), 142-Alî Aslan (Karker – Norweç), 143-Osman Okûmûş (Swêd) 144-Mahweş Besen  (Karker – Norweç), 145-Eliyê Taşkê (Ewûstûrya), 146-Diyad Amed (Karker-Norweç), 147-Abdûllah Huseyîn (Karker – Norweç), 148-Dîlewer Mistefa (Karker-Norweç), 149- Kamûran Ehmed (Karker –Norweç), 150-Ahmet Yilmaz ( Enqere)

151- Baran Sileyman (Enqere), 152- Mistefa Gundî (Qoser), 153-Omer Acar (Muhasebekar – Stenbol), 154- Wîllıam Michael (Hiqûqzane - Belçîqa), 155-Nûsret Dîken (Terzî – Îzmîr), 156-Bekîrê Hêcibî (Şanoger – Bala), 157- Cebar Bîlal (Siyasetmedar – Zaxo), 158-Huseyîn Almas (Karmend – Akçay), 159-Hatip Yazici (Karsaz – Hewlêr), 160- Kemalê Mîrekan (Swêd), 161-Suleyman Karakeçlî (Mamoste – Rihe), 162- Gazî Daş (Siyasetmedar – Serêkaniyê), 163-Kenan Altan (Doxtor – Mersîn), 164-Cîvan Almaz (Karsaz - Elmanya), 165-Berîvan Almaz  (Kûafor – Elmanya), 166-Mehmet Salîh Kizar (Batman), 167-Şakîr Akjbûlût (Stenbol), 168-Mehmet Konûk (Mahdenkar- Sêert), 169- Mele Arîf (Diyarbekîr), 170-Bedrî Ayaz (Niştecî – Batman), 171-Xalo Celal (Hostayê Traktoran – Ergani), 172-Cewher Cengîz (Silopî – Zîraaat), 173- Saîd Okten (Silopî), 174-Mehmet Çelîk (Karker-Danîmarka), 175- Şêxmûs Erçîk (Karker Elmanya), 176- Şoreş Erdogan (Karker-Swîsre),177-Alî Dogan (Karker – Fransa),  178-Bunyamîn Talay ( Niştecî – Diyarbekîr), 179-Ceng Mervanî (Çiftçî - Batman), 180-Newzat Kizilban (Muhendîs),  Mele Îmadedîn (Batman), 181-Zakîr Ozen (Esnaf), 182-Farûk Gur (Esnaf-K. Maraş), 183-Serdar Şik (Karker-Swîsre), 184- Zeynel Abîdîn Zinar (Swêd),185-Mucahîd Ozmenê Bilikî, 186- Tahîr Yalçin, 187-Şerîf Semsûr (Semsûr), 188- Yaman Parlak (Elmanya), 188-Kûtbettîn Ozer (rojnamevan - Elmanya), 189 - Ahmet Aygun (Siyastemedar –Cizre) 190-Mûrad Karakurt, 191-Fate Haco (Stenbol, 192-Elî Cînedî (Rojavayê Kurdistanê), 193-Mehmett Aslan, 194-Erdalê Botî.