AB: Libya'da siyasi çözüm BM öncülüğünde gerçekleşmeli

AB: Libya'da siyasi çözüm BM öncülüğünde gerçekleşmeli

Avrupa Birliği, Libya'da siyasi çözümün BM tarafından da desteklenen Berlin Süreci çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, günlük basın toplantısında, Libya'daki gelişmelere ilişkin bir soruya cevaben, "Libya'da sahada durum değişmeye başladı ancak AB'nin ateşkes sağlanması gerektiğine ilişkin görüşünde bir değişiklik olmadı" açıklamasında bulundu.

Stano, AB'nin birçok kez tüm taraflara acilen ateşkes çağrısında bulunduğunu anımsatarak, Libya'da askeri bir çözüm olmadığını ve tarafların müzakere masasına dönmesi gerektiğini kaydetti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in, başlattıkları yeni siyasi girişim hakkında ise Stano, "Birleşmiş Milletler (BM) süreciyle bağlantılı barış ve istikrarı destekleyen her adım olumludur. Ancak Libya'da kapsayıcı siyasi çözüm BM ve Berlin Süreci çerçevesinde yürütülmelidir" ifadesini kullandı.

BM’den Libya’da yağma uyarısı

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Libya'da uluslararası alanda tanınmış Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri tarafından geri alınan Trablus dışındaki iki kentte çok sayıda yağma ve yıkım raporları bildirildiğini duyurdu.

Libya’da BM tarafından da tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ordusu, Hafter’in Trablus’a yönelik 14 aylık taarruzu sona erdiren ilerleme kapsamında Perşembe günü Tarhouna’yı yeniden ele geçirmişti.

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya tarafından desteklenen Hafter güçlerinin geri çekilmesi sonrasında, videolarda mağazaların yağmalandığı ve Hafter destekçileriyle ilişkili ailelerin evlerinin yakıldığı gösterildi.

Reuters’ın aktardığına göre BM Libya misyonu (UNSMIL) Tarhouna ve güney Trablus’ta 16 binden fazla insanın yerinden edildiğini söyledi.

UNSMIL yaptığı açıklamada, “Tarhouna’daki hastanede birçok ceset bulunduğu haberleri rahatsızlık verici” dedi ve UMH’yi tarafsız araştırmaya çağırdı. UNSMIL “Tarhouna ve Alasabaa’daki kamu ve özel mülklerin yağmalanması ve yıkıldığına dair çok sayıda ihbar aldık” dedi.