AB sınırlarını Türkiye’ye açmadı

AB sınırlarını Türkiye’ye açmadı

AB Büyükelçileri, yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Avrupa sınırlarının ABD, Türkiye ve Rusya’ya kapalı kalmaya devam etmesine karar verdi.

Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri, 50 kadar ülkeye Schengen sınırlarının açılması konusunu görüştü. Söz konusu görüşmede, Covid-19 nedeniyle kapatılan Schengen sınırlarının hangi ülkelere, hangi koşullarda açılacağı kararlaştırıldı.

Buna göre Schengen sınırları 1 Temmuz’dan itibaren, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Uruguay, Cezayir, Tunus, Fas, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’a açılacak. Vatikan, Saint Marin ve Monaco da AB’ye giriş yapabilecek.

Brexit nedeniyle AB’den ayrılsa da henüz müzakerelerin devam ettiği İngiltere, üye ülke muamelesi görmeye devam edecek.

Sınırların açılacağı ülkeler listesi, düzenli olarak salgının gelişimine göre yenilenecek ancak ilk aşamada, "Salgın koşullarının Avrupa’dan daha kötü olduğu" düşünülen ABD, Rusya, Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan listede yer almayacak.

Toplantıda görüş belirtmeyen üye ülkeler, büyükelçiler tarafından alınan bu kararı değerlendirerek, bu akşam saat 18.00’e kadar kesin kararlarını bildirecek.

ÇİN’E ÖZEL KOŞUL

Bu ülkeler arasında yalnızca Çin için bir ayrıcalık tanındı. Eğer Çin hükümeti Avrupalı yolculara uçuş hakkı tanırsa, AB de Çinli turistlere sınırlarını açacak. Ancak şimdilik Çin yönetimi kısa vadede sınırlarını açmayı düşünmediğini bildirdi.

Toplantıda bazı üye devletler, Çin’in epidemiyolojik verilerinin güvenilirliğinin "sorunlu" olduğunu dile getirerek Çin’e kapıların açılmasına karşı görüş bildirdi. AB’nin sınırlarını ABD’ye kapatıp, Çin’e kapıyı "aralık bırakmasının" diplomatik bir sorun yaratabileceği kaygıları da dile getirildi.

BELİRLENEN KRİTERLER

Salgına karşı "dikkatli açılma" yöntemini benimseyen AB, sınırların açılabilmesi için ortak kriterler belirledi. Buna göre öncelikle, bir ülkenin kabul edilen ülkeler listesinde yer alabilmesi için, Covid-19 vakalarının son 14 gün içinde, o ülkelerde AB ortalaması olan 100 binde 16 kişin seviyesinde ya da bunun altına olması gerekiyor.

Ayrıca, bu karar alınırken, ülkelerdeki epidemiyolojik durum, virüsün yeniden bulaşma olasılığı, test kapasitesi ve yürürlükteki önlemler ve kurallar da dikkate alındı.

AB’li yetkililer, son 2 haftada Brezilya, Rusya ve ABD'de vaka ortalamasının AB’nin çok üzerinde olduğu ve virüsün yayılma hızının hala çok yüksek olduğunu belirtti. (Kaynak: VOA)