ABD Bağdat’taki güçlerini Erbil’e kaydırmak istiyor

Irak’ta yaşanan güvenlik zafiyetinden dolayı ABD yönetiminin askeri gücünü Kürdistan Bölgesi’ne kaydırmayı planladığı ileri sürüldü.

ABD Bağdat’taki güçlerini Erbil’e kaydırmak istiyor

Fransa İstihbaratının hazırladığı rapora göre, ABD yönetimi Irak’ta bulunan askeri güçlerini Kürdistan Bölgesi’ne kaydırmak için ciddi bir süreç başlattı.

İntelligence online sitesinde yer alan haberde, Irak’taki yaşanan güvenlik sorunları ve Yeşil bölgeye yönelik devam eden tehditlerden dolayı ABD yönetiminin Bağdat’taki güçlerini Kürdistan Bölgesi’ne kaydırmayı amaçladığı belirtildi.

ABD daha önce 2020 yılında Irak’taki asker sayısını azaltma kararı vermişti. Ülkedeki Amerikan askerlerinin çoğu Irak’ın başkenti Bağdat’ta görev yapıyor.

ABD’li askeri ve güvenlik kaynaklarına dayandırılan habere göre, Pentagon sayıları 2 bin 500 kişi olan askerlerini Kürdistan Bölgesi’ne kaydırma seçeneğini konuşuyor.

Washington yönetiminin Erbil’de 2022’de açmayı planladığı konsolosluk binasının ABD’nin dünyadaki en büyük konsolosluk binası olduğu hatırlatılan haberde, sadece bu binanın inşaatına 600 milyon dolar harcandığına dikkat çekilerek bu kapasitede bir askeri üs kurulabileceği ifade edildi.

İntelligence online’a göre, Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri faaliyetlerini de artırmaya devam eden ABD, Erbil’in 70 km kuzey doğusunda bulunan Harir’deki askeri üste imar çalışmaları yürütüyor.

Daha önce de Amerikan güçlerininin Irak’ın değişik bölgelerinden Kürdistan Bölgesi’ne çekileceği yönünde haberler gündeme getirilmişti. Özellikle Bağdat’ın korunaklı Yeşil Bölgesi’nde bulunan ABD Büyükelçiliğine yapılan roket saldırılarından dolayı Büyükelçiliğin kapatılması dahi konuşulmuştu.

ABD temsilciliklerine yöneltilen roket saldırıları hakkında dönemin ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından “ Bu roketler nereden geliyor” diye sormuş, yine kendisi “İran’dan” diye yanıtlamıştı.

Trump İran’a uyarıda bulunarak, “Dostane bir tavsiye… bir Amerikalı ölürse biz İran’ı sorumlu tutarız” demişti.

Son olarak 20 Aralık 2020’de ABD Büyükelçiliğine 8 roket fırlatılmış ancak hava savunma sistemleri tarafından imha edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2018’de Basra’da bulunan ABD Konsolosluk binasından artık hizmet verilemeyeceğini duyurmuştu.

ABD’ye yönelik saldırılar, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kurdüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin geçtiğimiz yıl ocak ayında Bağdat’ta ABD tarafından öldürülmesinin ardından başladı.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden 5 gün sonra İran yönetimi Erbil ve Irak’ın batısında bulunan ABD üslerine füze saldırısı gerçekleştirmişti. /Rudaw