ABD Başkanı Trump Rojava'ya asker gönderebilir

ABD'nin IŞİD'le savaşı hızlandırmak için Rojava'ya kara gücü göndermeyi ilk kez gözden geçirdiği önce sürüldü. CNN International'a konuşan bir yetkili, "Konvansiyonel kara birliklerinin bir süreliğine Suriye'ye ayak bastığını görmeniz muhtemel” dedi.

ABD Başkanı Trump Rojava'ya asker gönderebilir

CNN'in haberinde, ABD Savunma Bakanlığı'nın bu planı öneri olarak gözden geçirdiği ve Başkan Donald Trump'a henüz resmen iletilmediği vurgulandı. Trump, görevi devraldıktan hemen sonra Pentagon'a, şubat sonuna kadar Suriye için yeni bir plan hazırlaması talimatı vermişti.

Habere göre askerler önce Kuveyt'e konuşlandırılıp oradan Suriye'ye geçirilebilir.

Suriye'de IŞİD'e karşı sadece küçük bir grup Amerikan özel kuvvetler üyesi, IŞİD'le savaşan taraflara eğitim vermek üzere görev yapıyordu. Pentagon'un gözen geçirdiği 'konvansiyonel kara birliği' planı ise Suriye'ye çok daha fazla askerin ayak basması, onları korumak için daha fazla hava gücünün ve kara teçhizatının harekete geçmesi anlamına geliyor.

ABD'nin yeni Savunma Bakanı James Mattis dün NATO toplantısında, Türkiyeli mevkidaşı Fikri Işık'a 'El Bab'da daha fazla destek' sözü vermişti. CNN'in haberinde de, "Gönderilecek askerlerin tam olarak ne görev üstleneceği belli değil. Ancak bir amaç, Kürt güçlerinin çıkarlarına tehdit oluşturmayacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermek olacaktır” cümlesi yer aldı.

Habere göre, Pentagon'un eylem planları arasında kara gücü göndermenin yanı sıra Ruslarla daha fazla işbirliği ve Türkiye'ye rağmen IŞİD'e karşı Kürtleri silahlandırmak da bulunuyor.