ABD, Rojava'da PKK hegemonyasını kırmak istiyor

Amerika'nın Batı Kurdistan'daki PKK egemenliğine son vermek istediği, Türkiye'nin ise PKK ile Batı Kurdistan'ı birbirinden ayırmak istediği ileri sürüldü.

ABD, Rojava'da PKK hegemonyasını kırmak istiyor

Haftalık Bas gazetesinin bugün yayınlanan son sayısında yer verdiği ve özel bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Bağdat ve Erbil'e gerçekleştirdiği son ziyaretinde Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile Irak Başbakanı Haydar Abadi'ye, Türkiye ile Kurdistan Bölgesi arasındaki ilişkiyi örnek vererek, Türkiye'nin Kürtlerle bir sorunu olmadığını dile getirdi.

Kaynak, ziyaretinde Türkiye'nin Batı Kurdistan Kürtlerine yaklaşımının da benzer olduğunu dile getiren Yıldırım'ın, tek sorun olarak PKK'yi gördüklerini vurguladığını söyledi.
Sözkonusu kaynağın ileri sürdüğü iddialara göre, Başkan Barzani aracılığıyla Batı Kurdistan Kürtlerine bir mesaj ileten Türk Başbakanı Yıldırım, "PKK'yi uzaklaştırmaları ve PKK ile ilişkilerini kesmeleri halinde Türkiye'nin onları Suriye'nin önemli bir oluşumu olarak görmeye ve masaya oturmaya hazır olduğunu” dile getirdi.

Haftalık Bas gazetesine göre, PYD ile Rojava yönetimi Binali Yıldırım'ın iddiaya konu mesajı üzerine görüş alışverişinde bulunmaktalar. Daha önce de Amerika Batı Kurdistan Kürtlerinden benzer talepte bulunarak, PKK ile ilişkilerini kesmelerini istemişti.

İddiaları dillendiren kaynak, Amerika'nın PKK'nin Batı Kurdistan Kürtlerini Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanmasından duyduğu rahatsızlığı PKK'ye ilettiği ve buna bir son vermeleri uyarısında bulunduğunu vurguladı.

Gazetede yer alan iddiaların devamında PKK yönetiminin Amerika tarafından kendilerine ulaşan mesajı kendi içlerinde tartışmaya başladıkları ve bu tartışmalar neticesinde Batı Kurdistan Kürtlerinin gelecekleri ile ilgili kararı kendilerinin vermesi görüşünün ön plana çıkmaya başladığı ileri sürüldü.

PKK'nin pratikte kendini Batı Kurdistan Kürtlerinden uzaklaştırma eğilimini benimsemesindeki en önemli etkenin Amerika'nın YPG'ye yaptığı askeri yardımlar olduğunu ileri süren kaynağa göre, PKK ilişkileri sonlandırmaması halinde ABD'nin Türkiye karşısında handikap yaşayacağını düşünmekte.

Söz konusu kaynak PKK'nin sırtını Suriye rejimine dayadığı ve ABD ile İsrail'e karşıt politika yürüttüğünü, ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi.