ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den Jina Eminki mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İran polisinin gözaltına alması sonrası hayatını kaybeden Jina (Mehse) Emini için yaptığı açıklamada, “İran hükümetini kadınlara yönelik sistematik zulmü sona erdirme” çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den Jina Eminki mesajı

İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini için dünyanın dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor.

Jina Emini’nin ölümü ve İran ile Rojhılat’taki protestolara ilişkin bir açıklama ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den geldi.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Antony Blinken “Mahsa Amini bugün yaşıyor olmalıydı. Bunun yerine, Amerika Birleşik Devletleri ve İran halkı onun yasını tutuyor. İran hükümetini kadınlara yönelik sistematik zulmü sona erdirmeye ve barışçıl protestolara izin vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Tahran’da, Jina Emini “İslami yasalara uygun şekilde hicap takmadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış, cezaevinde fenalaşmıştı. Hastaneye kaldırılan Jina Emini 3 gün komada kaldıktan sonra Cuma günü hayatını kaybetmişti.

Ailesi Jina Emini’nin başında ve vücuduna aldığı darbeler sonucu işkenceyle hayatını kaybettiğini söylerken, İranlı yetkililer genç kadının kalp krizi geçirdiğini iddia ediyor.

Polisin uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jina (Mehse) Emini, önceki gün(Cumartesi) binlerce kişinin katılımıyla Rojhılat’ın Saqız kentinde toprağa verildi

Emini’nin cenaze töreni sonrası halk Saqız Kaymakamlığı’nın önünde eylem yapmaya başladı.

İran karşıtı sloganların atıldığı eylemde güvenlik güçleri göstericilere müdahalede bulundu.

Güvenlik güçleri halka karşı gerçek mermi ve  göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Gece boyunca süren gösteriler Sine kentine sıçradı. Tahran ve Meşed kentlerinde de kadınlar ve öğrenciler Jina Emini’nin gözaltında ölümünü protesto etti.

Gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alınırken, 38 kişi güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı.