ABD Dışişleri Raporu: PKK ve YPG, çocukları kullandı

ABD Dışişleri Raporu: PKK ve YPG, çocukları kullandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı 2016 İnsan Ticareti Raporu'nda PKK ve YPG'nin çocukları kullandığını iddia etti.

Raporda çocukların, IŞİD, Haşdi Şabi, aşiret güçleri, PKK ve İran destekli milislerle sınırlı olmaksızın Irak'ta faaliyet gösteren birçok silahlı grup tarafından zorla toplanıp kullanıldıklarını belirtti.

PKK ve YPG'nin, “küçük yaştaki Ezidi ve Kürt çocukları kullandığı” aktarılan raporda, şu ifadelere yer verildi: "PKK ve destek görevleri için zorla topladı ve kullandı. Uluslararası organizasyonlar ve medyaya bakılırsa, Irak hükümeti YBŞ'nin maaşlarını ödedi."  

Rapora göre, YPG'nin uluslararası bir organizasyonla 18 yaşından küçük tüm savaşçıları salıverilmek için taahhüt imzalamış olmasına rağmen, 2016 yılında 12 yaşındaki çocukları topladı ve eğitti.  

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, yayımlanan rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "İnsan ticareti günümüzün en trajik insan hakları meselelerinden biri" ifadesini kullandı. Tillerson, insan ticaretinin aileleri parçaladığını, küresel piyasaları bozduğunu, hukukun üstünlüğünü baltaladığını ve diğer suç faaliyetlerine de öncülük ettiğini belirtti. İnsan ticaretinin kamu ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini söyleyen Rex Tillerson, "En kötüsü de insanoğlunu özgürlük ve haysiyetinden mahrum bırakıyor" dedi.