ABD: DSG ile Suriye'deki iş birliğimiz işe yarıyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan'da katılacağı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısında enerji güvenliği konularını görüşmek istediğini aktaran Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rojava'da DSG ile yapılan işbirliğine dikkat çekti.

ABD: DSG ile Suriye'deki iş birliğimiz işe yarıyor

Video konferans üzerinden Beyaz Saray muhabirleriyle basın toplantısı düzenleyen Kirby, Biden'ın 13-16 Temmuz'da İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a yapacağı ziyareti değerlendirerek, bu toplantıların bölgedeki sonuçlarının ABD'nin iç dinamiklerini de doğrudan etkileyeceğini kaydetti.

Joe Biden'ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna yanıt veren Kirby, "Biden, Suudi Arabistan Kralı ile ikili bir görüşme yapacak. Bu toplantıda aralarında Prens bin Selman'ın olduğu ekip de yer alacak" dedi.

Açıklamasında Biden'ın bu ziyaretinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunu nasıl ele alacağı sorusuna doğrudan yanıt vermeyen Kirby, "İnsan hakları mevzusu önemli başlıklardan biri olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Biden'ın bu ülkedeki ziyareti kapsamında KİK toplantısına da katılacağına işaret eden Kirby, "Biden burada enerji güvenliği konusunu görüşmek istiyor" ifadesini kullandı.

"DSG ile Suriye'deki iş birliğimiz, işe yarıyor"

ABD'nin uluslararası ilişkilerde birçok dinamiği göz önünde bulundurduğunu belirten Kirby, Rojava'daki Demokratik Suriye Güçleri ile yapılan işbirliğine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi:

"IŞİD daha önce hiç görülmediği oranda yok edilmiş durumda. Ancak bu tamamen yok oldukları ve bize tehdit teşkil etmedikleri anlamına gelmez. Kesinlikle hala tehditler. Ancak DSG ile Suriye'deki iş birliğimiz işe yarıyor."