ABD: Güçlü bir Kürdistan istiyoruz

ABD'nin Erbil Başbakonsolosu Ken Gross: 'ABD, tartışmalı bölgelerde ortak yönetim istiyor. Federal Irak içinde güçlü bir Kürdistan Hükümeti'ni destekliyoruz'

ABD: Güçlü bir Kürdistan istiyoruz

ABD'nin Erbil Başbakonsolosu Ken Gross: 'ABD, tartışmalı bölgelerde ortak yönetim istiyor. Federal Irak içinde güçlü bir Kürdistan Hükümeti'ni destekliyoruz'

ABD'nin Erbil Başkonsolosu Ken Gross, “Amerika yönetimi, tartışmalı bölgelerde ortak yönetim olmasını istiyor” dedi.

Kürdistan politikamız Değişmedi

Gross, federal bir Irak içinde güçlü bir Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni desteklediklerini ifade ederek, “Kürdistan Bölgesi, halkı ve hükümetine karşı politikamızda bir değişiklik yok” diye konuştu.

'Yatırımı Teşvik Edeceğiz'

ABD'li diplomat, havalimanlarının açılması için Bağdat yönetimi ile görüştüklerini ve ABD’li şirketleri Kürdistan Bölgesi'nde yatırım yapmaları konusunda teşvik edeceklerini söyledi.

Gross, gündeme ilişkin Rudaw'ın sorularını yanıtladı...

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi ile birlikte  yaptıkları Neçirvan Barzani ziyaretini de değerlendiren Gross, Başbakan Neçirvan Barzani yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini dile getirdi. 

"Geleceği nasıl inşa etmemiz konusunda konuştuk" diyen Gros sözlerini şöyle sürdürdü: "IŞİD, askeri olarak Irak'ta yenilgiye uğramış durumda. Ancak halen Irak ve Suriye'nin her tarafında kalıntıları var. Çünkü bir saldırı zincirini gördük. IŞİD'in uyuyan hücreleri olabilir ve yeniden kendilerini organize edebilirler. Bu yüzden teröre karşı uluslararası koalisyon ile birlikte devam etmek için Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleriyle ortak bir şekilde çalışıyoruz. "

Peşmerge ile Devam

Gros, peşmergeyle çalışmayı, eğitim ve askeri ihtiyaçlarını karşılamayı sürdüreceklerini dile getirdi: 

Gross, "IŞİD'in yeniden ortaya çıkmaması için peşmerge ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile devam etmek istiyoruz. Bunu önlemek için Bağdat ve Erbil'de peşmerge ve güvenlik güçleriyle yakın bir ilişki içindeyiz."dedi.

Özgür, Gelişmiş Ve Demokratik İrak İçin

Kendisi ve pek çok kişinin, peşmergenin sadece Amerika için değil, aynı zamanda Irak hükümeti ve uluslararası koalisyon için de önemli bir ortak olduğu görüşünde olduğunu aktaran Gross, "Son bir ayda Erbil ile merkezi hükümet arasındaki ilişkiler iyice gerildi. Erbil ve Bağdat arasında yapıcı diyaloğu destekliyoruz. Özgür, gelişmiş ve demokrat bir Irak içinde güçlü bir Kürdistan Bölgesi'nin olmasından emin olmak için çabalarımız sürüyor" diye konuştu. 

"Kürt halkı, ABD tarafından gözardı edildiğini düşünüyor. ABD'nin burada kalarak, Kürtlerle birlikte adım atacağını düşünüyor musunuz?" sorusunu da yanıtlayan Başkonsolos Gross, "Kürtler ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin gözardı edilme politikası söz konusu değil. Daha önce söylediğim gibi, Irak içinde güçlü bir Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne inanıyoruz. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile güçlü bir ilişki oluşturmaya çalışıyoruz. Geçmişteki ilişkilerimiz devam ediyor ve bu ilişkileri daha da geliştireceğimizi ümit ediyorum" dedi.

Kürt Dostlarımıza Bağlı Kalacağız

Yeni konsolosluk binasını inşa etme planlarından bahseden Gross, "Bu da buradaki varlığımızı daha sağlamlaştırıyor. Aynı zamanda uzun bir süre Kürt dostlarımıza bağlı kalacağımızı gösteriyor" diye konuştu.

Gross, "Kürdistan Bölgesi, halkı ve hükümetinin müttefikiyiz. Bunun da devam etmesini istiyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.