ABD Haseke’deki saldırıya karşılık verdi! İranlı milislere ait tesislere hava saldırısı düzenledi

ABD’nin, Rojava’nın Haseke kentindeki IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyona ait bir tesise İran yanlısı grupların düzenlediği ve 1 sözleşmeli personel ile 5’i ABD askeri 6 kişinin yaralandığı saldırıya misilleme olarak gerçekleştirdiği hava saldırılarında, 8 İran yanlısı örgüt mensubu öldürüldü.

ABD Haseke’deki saldırıya karşılık verdi! İranlı milislere ait tesislere hava saldırısı düzenledi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman’ın bildirdiğine göre, insansız hava aracı saldırısının ardından, ABD doğu Suriye'de sekiz İran yanlısı savaşçının hayatını kaybettiği bir dizi operasyon gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dün günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla "bu gece Doğu Suriye'de İran İslam Devrim Muhafızları'na bağlı gruplar tarafından kullanılan tesislere karşı hassas hava saldırılarına" izin verdiğini söylemişti.

Koalisyon üssüne saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen İran Devrim Muhafızları, İran ordusunun bir kanadı ve ABD tarafından terör örgütü olarak kara listeye alınmış durumda.

ABD Savunma Bakanı Austin, "Hava saldırıları, bugünkü saldırının yanı sıra Suriye'de İran Devrim Muhafızları'na bağlı gruplar tarafından Koalisyon güçlerine yönelik son zamanlarda gerçekleştirilen bir dizi saldırıya yanıt olarak düzenlendi” dedi.

Deyrezor ve Mayadin’de cevap

Savaşın parçaladığı Suriye’de geniş bir kaynak ağına sahip İngiltere merkezli gözlemci olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, "ABD saldırıları, Deyrezor şehrinin içindeki bir silah deposunu hedef alarak altı İran yanlısı savaşçıyı öldürdü ve diğer iki savaşçı, Mayadin çölü ve Elbu Kamal yakınlarını hedef alan saldırılarda öldürüldü" dedi.

Yüzlerce ABD askeri, IŞİD’e karşı savaşan koalisyonun parçası olarak Suriye'de bulunuyor ve sık sık İran yanlısı silahlı grupların hedefi oluyor.

ABD birlikleri, Kürtlerin bölgedeki fiili ordusu olan ve 2019'da Suriye topraklarını son IŞİD kırıntılarından da temizleyen savaşa öncülük eden Demokratik Suriye Güçleri’ni destekliyor.

Pentagon, saldırıda yaralanan ABD askerlerinin ikisinin olay yerinde tedavi edildiğini, diğer üç asker ve bir ABD'li müteahhitin Irak'taki ABD üssüne sevk edildiğini duyurmuştu.

“Kendi seçtiğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Kurilla, "Halkımızı savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağız ve her zaman kendi seçtiğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz" dedi.

Geçen Ağustos ayında Biden, Suriye'nin petrol zengini Deyrezor vilayetinde benzer misilleme saldırıları emri vermişti.

ABD üssüne saldırı, İran devlet medyasının bir Devrim Muhafızları generalinin "askeri danışman olarak Suriye'de bir görevdeyken” öldürüldüğünü duyurmasıyla aynı gün gerçekleşti.

İran, Şam'ın daveti üzerine ve sadece danışman olarak Suriye'de güçlerini konuşlandırdığını söylüyor.