ABD heyeti, İbadi ile görüştü

Irak Başbakanı İbadi, başkent Bağdat'taki ofisinde ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford başkanlığındaki heyetle görüştü. Savunma Bakanı Hiyali ile de görüşen heyetin ziyaretlerinde, IŞİD'e karşı Musul'da yürütülen operasyonlar, koalisyon güçlerinin askeri varlığı ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin eğitilmesi konuları ele alındı.

ABD heyeti, İbadi ile görüştü

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, başkent Bağdat'ı ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve beraberindeki heyetle ofisinde bir araya geldi.

İbadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, konuk heyette Orgeneral Dunford'un yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile Trump'ın Milli Güvenlik ve Terörle Mücadeleden Sorumlu Yardımcısı Thomas Bossert'in yer aldığı bildirildi.

Açıklamada, görüşmede Musul'u IŞİD'ten kurtarma operasyonunun seyri, koalisyon güçlerinin operasyonları ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin eğitilmesi ile silahlandırılması konularının ele alındığı duyuruldu.

Ayrıca görüşmede, IŞİD'e karşı operasyonlar nedeniyle yerinden edilenlerin de durumunun değerlendirildiği belirtilen açıklamada, "Heyet, teröre karşı hükümete desteğini vurguladı ve IŞİD'e karşı başarı elde eden Irak güçlerinin savaş yeteneğine karşı beğenisini ifade etti" bilgisi paylaşıldı.

Irak Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Bakan İrfan Hiyali'nin de ABD heyetiyle Bağdat'taki bakanlık binasında bir araya geldiği aktarıldı.

Görüşmede, Musul'da süren operasyonların masaya yatırıldığı bildirilen açıklamada, "Heyet tarafından IŞİD'e karşı mücadelesinde Irak güçlerine desteğin süreceği ifade edilerek, IŞİD sonrası koalisyon güçleriyle Irak arasında ortaklığa vurgu yapıldı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Irak Savunma Bakanı Hiyali, "IŞİD sonrası süreçte Irak ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlü olması gerekir. Bu süreç, Iraklı güçleri eğitme, modern silah ve mühimmatla donatma süreci olacak. IŞİD sonrası süreç aynı zamanda terörün yıktığı yeniden yapım ve imar süreci olacak" değerlendirmesini yaptı.