ABD HSD’ye verdiği silahlarla ilgili detayları Türkiye ile paylaşacak

ABD HSD’ye verdiği silahlarla ilgili detayları Türkiye ile paylaşacak

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Dillon, ABD’nin HSD’ye  Rakka operasyonu için verdiği silahlarla ilgili detayların Türkiye ile paylaşılacağını söyledi.

Albay John Dorrian'ın yerine Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu'na sözcü olarak geçen hafta atanan Albay Dillon, Bağdat’tan telekonferans yöntemi ile ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HSD’ye verilen silahların tipi, miktarı ve gönderilen araçların sayısı ile ilgili soru üzerine Dillon, şunları kaydetti:

“Silahların seri numaraları, miktarları, verilen silah ve araçların tipleri gibi detaylara girmeyeceğiz. Tüm bunların kayıtlarını kendimiz tutuyoruz. Türkiye ile bu detaylar konusunda şeffafız. Bunları operasyonel nedenlerden dolayı açıklamayacağız çünkü IŞİD’in, Demokratik Suriye Güçleri'nin (HSD) elindekilerini bilmesini istemiyoruz.”

Daha sonra “Türkiye ile bu detaylar konusunda şeffafız” ifadesinden ne kastettiği sorulan sözcü, söz konusu silahların tip ve miktarlarına ve nerede olduklarına dair detayları Türk makamları ile paylaşacaklarını söyledi.

Silahların izini nasıl takip edeceklerine yönelik bir soruya ise Albay Dillon, şu cevabı verdi:

“Birincisi, HSD’nin ekipman alan tüm unsurlarının taramadan geçirilmesi sağlanıyor; aynı zamanda sadece IŞİD ile savaşma ve bizim silahlı çatışma kanunlarımıza uyma zorunlulukları var. Verilen tüm silahlar birlik komutanlarına seri numaraları ile zimmetlenecek ve bütün bu detayları, silahlar konusunda kaygı duyan kuzeydeki müttefikimizle paylaşacağız.”