ABD: İHA’mızın düşürülmesi kasıtlıydı

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Rus savaş uçağının tacizinin kasıtlı olduğunu söyledi.

ABD: İHA’mızın düşürülmesi kasıtlıydı

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, bir ABD insansız hava aracının Rus savaş uçağı tarafından düşürülmesinin, Rusya'nın gittikçe daha saldırgan hale gelen askeri davranışının bir parçası olduğunu ve Rus savaş uçağının tacizinin kasıtlı olduğunu söyledi.

Milley, insansız hava aracının Karadeniz'e düşmesinin ardından muhtemelen parçalandığını ve araç  denizin yaklaşık 1500 metre dibine düştüğü için de enkazına ulaşılmasının zor olacağını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin bildirdiğine göre Milley, ABD'nin düşürülen insansız hava aracında "değerli" bir şey olmaması için gereken önlemleri aldıklarını belirtti

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de gün içinde yaptığı açıklamada insansız hava aracı denize düşürülmeden önce operatörlerin istihbarat toplama açısından bir fayda sağlanmaması amacıyla araçtaki elektronik verilerin silinmesine yönelik adımları attığını belirtmişti.

ABD ordusu, bir Rusya savaş jetinin, ABD İHA’sı Karadeniz semalarında uçtuğu sırada aracın kanadına çarparak düşmesine neden olduğunu bildirmişti.

Rusya ise İHA'nın düşmesinden sorumlu olduğunu reddetmiş, ABD ile ilişkilerinin en düşük seviyeye gerilediğini belirtmişti.

MQ-9 insansız hava aracı 20 metre kanat açıklığına ve yaklaşık 11 metre uzunluğa sahip. Askeri İHA, silahlı değilken yaklaşık 2220 kilogram ağırlığında.

Kremlin Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev Rossiya 1 televizyonuna yaptığı açıklamada ABD İHA'sı için "Ele geçirip geçiremeyeceğimizi bilmiyorum ancak yapılması gereken bu ve kesinlikle bunun için çalışacağız. Umarım başarılı oluruz" dedi.

Şoygu ile Austin arasında görüşme

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ABD Savunma Bakanı Llyod Austin Karadeniz’de Amerikan MQ-9 tipi insansız hava aracının (İHA) düşmesini görüştü.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şoygu’nun Austin ile telefon görüşmesi ABD tarafının inisiyatifi ile gerçekleşti. Görüşmede, ABD’ye ait İHA’nın Karadeniz’de düşmesine ilişkin olayın neden ve sonuçları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Şoygu, ABD’nin, Rusya tarafından özel askeri operasyonun uygulanmasıyla bağlantılı olarak ilan ettiği uçuşların kısıtlandığı bölgede kurala uymaması ve Rusya’nın çıkarlarına karşı istihbarat eylemlerini güçlendirmesinin bu olaya neden olduğuna dikkat çekti.

ABD’nin stratejik İHA’sının Kırım açıklarında yaptığı uçuşun “kışkırtıcı özellik” taşıdığını vurgulayan Şoygu, bu durumun Karadeniz'de durumun tırmanması için önkoşullar oluşturduğunu dile getirdi.

Şoygu, “Rusya olayların bu şekilde gelişmesini istemiyor ancak tüm provokasyonlara orantılı olarak karşılık vermeye devam edecek. Aynı zamanda büyük nükleer devletler, herhangi bir kriz durumunu müzakere etmek için askeri iletişim kanallarını açık tutmak dahil, mümkün olduğunca sorumlu hareket etmelidirler” ifadelerini kullandı.