ABD, İngiltere ve Almanya’dan Peşmerge Ordusu projesi

7 Mayıs 2017, Pazar günü Kurdistan Bölgesi Hükümeti’nden yaplan bir açıklamada yabancı askeri uzmanlardan oluşan bir ekibin Peşmerge Bakanlığı’ndaki reformlar kapsamında askeri bir güç oluşturmak için yardım ettikleri dile getirildi.

ABD, İngiltere ve Almanya’dan Peşmerge Ordusu projesi

ABD, İngiltere ve Almanya’dan askeri yetkililer dün Kurdistan Bölgesi (KBY) başkenti Hewler’e bir ziyaret gerçekleştirerek KBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani ve Peşmerge yetkilileri ile bir araya geldiler.

Karşılıklı planların tartışıldığı toplantı ile ilgili KBY websitesinden yapılan açıklamada, “Uluslararası askeri yetkililerin KBY yetkililerini Peşmerge Bakanlığı bünyesinde, profesyonel bir güç oluşturmak konusundaki düşüncelerini ilettikleri” dile getirildi.

Merkezi ordunun Irak’ın tüm bileşenlerini koruyacağına inanmadığını vurgulayan Başbakan Barzani, bu nedenle kendilerinin organize bir güç oluşturmaya odaklanmaları gerektiğini dile getirdi.

2003 yılından bu yana yeniden yapılanma konusunda göz kamaştıran Kurdistan Bölgesi’nin Irak hükümetinden tüm ülkenin tehditlere karşı korunması konusunda sorumluluk üstlenmesini beklediğine dikkat çeken Başbakan Barzani, IŞİD’in işgali sonrasında tüm dengelerin yerle bir olduğunu vurguladı.

“Peşmerge’nin güçlü ve profesyonel askeri bir yapılanmaya gitmesinin zamanının geldiğini” dile getiren Başbakan Barzani, yeni oluşturulacak Peşmerge askeri gücü projesinin Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini ve ardından onaylanması için Başkan Mesud Barzani’ye sunulacağını belirtti.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreter yardımcısı Qaraman Kamal’ın NRT TV’ye yaptığı açıklamada, Bakanlığın ABD’nin iki yeni tugay oluşturmak için göndereceği askeri ekipmanları beklediğini, bu ekipmanlar Kurdistan Bölgesi’ne ulaşır ulaşmaz iki tugayın eğitime başlayacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından Peşmerge Bakanlığına verilecek 200 milyon dolar tutarındaki askeri ekipman desteğinin yaklaşık 100 milyon doları silah ve askeri ekipman için ayrılacak.

ABD eski Savunma Bakanı Ashton Carter geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerine 415 milyon dolarlık yardımda bulunacaklarını söyledi.