ABD Irak'a 300 asker daha gönderiyor

ABD, Irak'taki koalisyon güçlerine destek çerçevesinde 300 askerini daha bu ülkeye gönderiyor. Askerlerin 9 aylık görevlerinin ardından 2023 ortalarında ülkelerine dönmesi bekleniyor.

ABD Irak'a 300 asker daha gönderiyor

ABD basını, Indiana Ulusal Muhafızları 163’ıncı Topçu Birliği askerlerinden oluşan 300 kişilik birliğin IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona destek kapsamında Irak’ta konuşlandırılacağı bildirdi. ABD, 2008'den beri ilk kez bu kadar çok üyesini Irak’a göndermiş olacak.

Ulusal Muhafızları Komutanı Aaron Lange, "Indiana Muhafızları her yıl farklı ülkelere görev için konuşlandırılıyor. Ancak bu ölçekte bir birlik ilk defa gönderiliyor” dedi.

Lange, birlikteki askerlerin çoğu zaman diğer ülkelere gönüllü gittiklerini söyledi. Ancak yetkililer daha çok çocuk sahibi olanların yerine uzmanları seçiyor.

IŞİD karşıtı koalisyon 85 ülkeden oluşuyor.

Irak’ta görev yapacak olan askerlerden Joseph Bichler, daha önce Japonya'da görev yaptığını, buradaki iklim koşulları ve kültürel farklılık karşısında şok yaşadığını söyledi.

Bichler, "Irak hakkında gerekli her türlü araştırmamızı yaptık. Bizi kesinlikle içinde gideceğimiz ortama hazırlıklı olmamız gereken bir duruma soktular" dedi.

ABD'nin mevcut durumda Irak'ta 2500 askeri bulunuyor. Askerlerin bir kısmı IŞİD’e karşı  uluslararası koalisyon ve diğer kısmı ise NATO faaliyetleri çerçevesinde Irak güvenlik güçlerine danışmanlık yapıyor.

ABD, Aralık 2021'de Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki kuvvetlerinin misyonunu danışmanlık olarak değiştirmişti