ABD, Irak’ta 1 milyar dolarlık silahının izini kaybetti

ABD, Irak’ta 1 milyar dolarlık silahının izini kaybetti

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, ABD’nin Irak’a gönderdiği 1 milyar dolar değerindeki silah ve askeri ekipmanının izini kaybettiğini bildirdi.

İzi kaybolan silah ve askeri ekipmanın son 4 yılda Irak’a ABD tarafından gönderilen silahlar olduğunun belirtildiği Af Örgütü açıklamasında, bu durumun Af Örgütü’nün Bilgi Edinme Hakkı kapsamında yaptığı başvurular sonucu elde ettiği ABD Savunma Bakanlığı’nın gizliliği kaldırılmış denetim raporunda ortaya çıktığı açıklandı.

Af Örgütü Silah Kontrol ve İnsan Hakları Araştırmacısı Patrick Wilcken, konuya ilişkin açıklamasında  ABD Savunma Bakanlığına ait denetim raporunun, ABD ordusunun istikrarsız bir bölgeye yönelik 1 milyar dolardan fazla bir değere sahip silah sevkiyatını kontrol etmek için aksak ve tehlike oluşturabilecek bir sisteme sahip olduğunu kaygı verici bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Kayıtlar tutulmadı

Af Örgütü’nün başvurusu ardından ortaya çıkan raporda, "Kara Kuvvetleri Komutanlığı Birinci Bölge Teçhizat Komutanlığının, Irak Eğit-Donat Fonu'ndan alınan Kuveyt ve Irak’taki ekipmanların miktarına ve bulunduğu yerlere ilişkin kayıtları doğru ve güncel bir şekilde tutmadığı tespit edildi." ifadelerine yer verildi.

Irak Eğit-Donat Fonu ABD Kongresince 2015 yılında oluşturulmuş ve o yıl için savunma bütçesinden 1,6 milyar dolar ayrılmıştı.

Terör örgütü DAİŞ ile mücadele kapsamında ayrılan söz konusu fon için 2016 yılında da 715 milyon dolar ayrılmıştı.