ABD, İran, Irak üçgeninde "Kerkük Saldırısı" Karmaşası

ABD, İran, Irak üçgeninde "Kerkük Saldırısı" Karmaşası

Dün gece saatlerinde Kerkük'te gerçekleşen saldırının ardından ABD, İran ve Irak eksenindeki gelişmeler bölgedeki tansiyonu tırmandırıyor. 

Kürdistan İdaresi dışında kalan Kürdistani Bölge Kerkük’te terör örgütü IŞİD tarafından Katyuşa füzeleri ile düzenlenen saldırı sonrası Iraklı yetkililer terör örgütü IŞİD’i suçlarken, ABD ise saldırının İran destekli Irak Hizbullah'ı tarafından gerçekleştirildiği yönündeki ısrarını sürdürüyor.

Dün gece Irak merkezi hükümeti ve İran destekli Haşdi Şabi’ye bağlı güçlerin denetiminde olan Kürdistan’ın Kerkük kentindeki K1 Askeri Üssüne yönelik Katyuşa füzeleri ile gerçekleştirilen saldırıda 1 ABD askeri yaşamını yitirmiş, üste görevli ABD’li ve Iraklı birçok asker ile sivil çalışan da yaralanmıştı.

Iraklı Yetkiller IŞİD'i Suçladı

Olay sonrası Kerkük polisi tarafından yapılan ilk açıklamada terörist eylemin IŞİD tarafından gerçekleştirildiği, ölü ya da yaralı olmadığı açıklanmıştı.

ABD Füze Saldırısını İran Destekli Irak Hizbullahı'nın Yaptığında Israrlı

Olayın üzerinden birkaç saat geçtikten sonra Reuters haber ajansına konuşan ABD’li bir yetkili füze saldırısının İran destekli Irak Hizbullahı tarafından düzenlendiğini iddia etti.

Katyuşa füzeleri ile gerçekleştirilen saldırı sonrası ABD Savunma Bakanı Mark Esper, görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi arayarak bilgi aldı.

Aralık ayı başında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a uyarıda bulunarak, milislerin Irak’taki ABD üslerine saldırması durumunda Washington yönetiminin anında karşılık vereceğini söylemişti.