ABD, Jina Emini’nin ölümünden sorumlu olan güvenlik güçlerine yaptırım uyguladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’da İslami kurallara göre örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alınırken polisin darp etmesi sonucu hayatını kaybeden Jina Emini’nin ölümüne sebep olan İran Ahlak Polisine yaptırım uygulama kararı aldıklarını duyurdu.

ABD, Jina Emini’nin ölümünden sorumlu olan güvenlik güçlerine yaptırım uyguladı

Blinken ayrıca barışçıl gösterilerde halka karşı şiddet kullanan 7 güvenlik gücü mensubuna da yaptırım uyguladıkları söyledi.

Antony Bilinken attığı tweet’inde “Mahsa Amini'nin tutuklanmasından ve ölümünden sorumlu olan İran Ahlak Polisi'ne ve şiddet içermeyen protestoları bastırmakla sorumlu diğer yedi İranlı güvenlik yetkilisine yaptırım uyguladık” dedi.

İran Ahlak Polisi ve güvenlik gücü mensuplarına yaptırım uygulayan ABD Hazine Bakanlığı da, "Jina Emini’nin ölümünden İran Ahlak Polisi sorumludur" açıklamasında bulundu.

Hazine Bakanı Janet L. Yellen, “Mehsa Emini’nin Ahlak Polisi nezaretinde ölümü, İran rejiminin güvenlik güçlerinin kendi halkına karşı yaptığı bir başka vahşet eylemidir. Bu vicdansız eylemi en güçlü şekilde kınıyoruz. İran hükümetini, kadınlara yönelik şiddetine ve ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik devam eden şiddetli baskıya son vermeye çağırıyoruz. İran Ahlak Polisine ve bu baskıdan sorumlu üst düzey İranlı güvenlik görevlilerine yaptırım uygulanması, Biden yönetiminin İran'da ve küresel olarak insan hakları ve kadın hakları konusundaki kararlılığını göstermektedir” dedi.