ABD Kobanê'deki havaalanı pistlerini genişletti

ABD'nin Rakka operasyonuna desteğini artırmak üzere Batı Kürdistan'ın (Rojava) Kobanê yakınında bir havaalanını genişlettiği bildirildi.

ABD Kobanê'deki havaalanı pistlerini genişletti

Maryland eyaletindeki Andrews Hava Üssü'nde Kongre üyelerine Hava İkmal Komutanlığının operasyonları hakkında bilgi veren Orgeneral Carlton Everhart II, komutanlığın belirli birimlerinin Suriye'de karada IŞİD'e karşıtı koalisyona destek verdiğini anlatırken bu ülkenin kuzeyinde bir havaalanını genişlettiklerini ifade etti.

Orgeneral Everhart, bu havaalanının malzeme, ekipman ve personel nakliyatında önemli bir rol oynayacağını belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Albay John Thomas ise yaptığı açıklamada, sözü geçen havaalanının Batı Kürdistan'ın Kobanê kentinin yakınında, Rakka'nın ise 90 kilometre kuzeyinde yer aldığını söyledi.

Thomas, söz konusu havaalanına ilişkin, "Rakka'yı almak üzere ABD ve diğer IŞİD karşıtı kuvvetlere destek vermek için hava araçlarının uçurulabileceği ek bir yer sağlıyor." dedi.

Kobanê yakınındaki havaalanını inşa etmeden önce ABD kuvvetlerinin Türkiye'de Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü ile Adana'daki İncirlik Üssü'nü kullandığını dile getiren Thomas, söz konusu havaalanı için "Her şeyi savaşa daha yakın hale getiriyor." ifadesini kullandı.

Sözcü Thomas, havaalanının sadece C-130 değil aynı zamanda C-17 tipi daha sağlam pistlere iniş yapması gereken ikmal uçaklarının da inebileceği şekilde genişletildiğini ve düzenlendiğini aktardı.

Havaalanının terör örgütü IŞİD'in ateş menziline uzak olduğuna değinen Thomas, "Rakka savaşı için Kobanê yakınındaki pist ile Musul operasyonu için Kiyara'da kurulan pist arasında oldukça benzerlik söz konusu. İkisi de ateş menzilinden uzak ama savaş sahasına yakın." diye konuştu.