ABD kongre üyesi: ABD; Suriye, Irak ve İran’daki Kürtleri korumak için her şeyi yapmalı

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Üyesi Gerard P. Conley, Kürt sorununa ilişkin, “Maalesef, Kürtler uzun zamandır baskıcı rejimlerin hedefi olmuşlardır. ABD’nin hem Irak, hem Suriye, hem de İran’daki Kürtleri savunmak için elinden geleni yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD kongre üyesi: ABD; Suriye, Irak ve İran’daki Kürtleri korumak için her şeyi yapmalı
ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu üyeleri, Rojava ve Doğu Kürdistan'daki Kürtlere desteklerini yineleyip ABD’nin buradaki Kürtlere yardımcı olması gerektiğini aktardı.
 
Kongre üyelerinin destek açıklamaları, Jina Emini’nin öldürülmesinin ardından Doğu Kürdistan'da (Rojhılat) başlayıp tüm İran’a yayılan protestolar ve Türkiyeli yetkililerin Rojava’ya olası bir kara operasyonu mesajlarını verdikleri bir dönemde geldi.
 
ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Üyesi Gerard P. Conley, Rûdaw Washington Temsilcine, Kürt sorununa ilişkin yaptığı açıklamada, “Maalesef, Kürtler uzun zamandır baskıcı rejimlerin hedefi olmuşlardır. ABD’nin hem Irak, hem Suriye, hem de İran’daki Kürtleri savunmak için elinden geleni yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Rojhılat ve Rojava’daki Kürtlerin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan ABD Kongresi'nin Demokrat Üyesi Peter Francis Welch ise “Bence, İran ve Suriye’de cesurca savaşan halk için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye konuştu.
 
"Müttefiklerine sırtını dönmek, ABD için seçenek olmamalı"
 
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, The Washington Post gazetesi için, “Biz Amerika’nın Suriye’deki en sadık müttefikiyiz. Bizi unutmayın” başlıklı bir yazı kaleme almış ve yazısında uluslararası toplumdan, Türkiye’nin olası operasyonunun engellenmesini ve siyasi çözüm için somut adımlar atılmasını talep etmişti.
 
Konuya değinen Gerard P. Conley, “Suriye’deki Kürt müttefiklerine sırtını dönmek, ABD için seçenek olmamalı” şeklinde konuştu.
 
Abdi, yazısında Rojava ve Suriye’de DSG ve IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon’un ortak çabalarıyla elde edilen kazanımların, Türkiye saldırılarından ötürü tehlike altında olduğunu aktarmıştı.
 
“ABD’nin bölgede müttefiki yokken Kürtler IŞİD’e karşı koydu”
 
Erdoğan’ın Kürtlere karşı tutumundan endişeli olduğunu aktaran Conley, “Erdoğan’ın tüm Kürtleri, özellikle de Kürt savaşçı güçleri terörist olarak adlandırmasından endişeliyim. Gerçekte, ABD’nin bölgede hiçbir müttefiki yokken Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler IŞİD’e karşı koymaya ve onu aktif bir şekilde yenmeye hazır olan tek gruptu” diye konuştu.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son zamanlarda Rojava’ya yönelik bir operasyon tehdidini sık sık yineliyor. Son olarak 3 Aralık’taki Urfa mitinginde, “Ülkemizin güneyinde 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararından geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.
 
"Ülkedeki genç nesil, ahlak polisinden kurtulmak istiyor"
 
13 Ekim 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınan Jina Emini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti.
 
Jina Emini’nin yaşamını yitirmesinin ardından Rojhılat’ta başlayıp tüm İran’a yayılan gösteriler üç aydır devam ediyor. Francis Welch, Rojhılatlı göstericiler için, “Onlar cesur ve dirençli insanlar” ifadelerini kullandı.
 
İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, bugün, sürpriz bir şekilde ahlak polisinin lağvedildiğini duyurdu. Konuyu değerlendiren Conley, “İran’ın özgürlüğe doğru gitme, özgürlük ve demokrasiyi inşa etme zamanı gelmiştir. Özellikle ülkedeki genç nesil, ahlak polisinden kurtulmak istiyor” dedi.
 
Conley ayrıca göstericilerin, rejimin 1979’da kendilerine dayattığı baskıcı ve dini tedbirler olmaksızın özgürce yaşamak istediklerini ifade etti.
 
“İran’ın amacı gerçek gündemi değiştirmek”
 
İran’ın amacının gerçek gündemi değiştirmek olduğunu dile getiren Conley, “İran yönetimi, başta gençler olmak üzere, İran halkının çoğunu endişe duydukları gerçek konulardan uzaklaştırmak istiyor” dedi.
 
Doğu Kürdistan ve İran’daki kadın göstericiler hakkında konuşan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Madeleine Dean, “Cesaretleri ve eşitlik haklarını elde etme mücadeleleri için dua ediyorum. ABD onları destekliyor” diye konuştu.
 
İran’daki kadınların herhangi bir hakka sahip olmadığını ifade eden Dean, “Bir kongre üyesi olarak, İran'daki kadınların içinde bulunduğu kötü durumu anlatmak ve onların haklarını elde etmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım” ifadelerini kullandı.
 
“Biden yönetimine İran konusunda baskı yapacağız”
 
Dean, Biden yönetimine İran konusunda baskı kuracaklarını belirterek “Bunu, kapsamlı bir şekilde yapmalıyız çünkü bu Demokratların veya Cumhuriyetçilerin meselesi değil, bir insanlık meselesidir” dedi.
 
“473 kişi öldürüldü”
 
İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA) verilerine göre gösterilerin başlamasından bu yana, Rojhılat ve İran’da 473 kişi öldürülürken 18 bin 215 kişi de tutuklandı.
 
Bugüne kadar Doğu Kürdistan ve İran’ın 159 farklı il ve ilçesinde gösteriler düzenlendi.
Rûdaw