ABD: Kürtlerle çatışma yaşanmaması için Irak, Şii milisleri kontrol altına almalı

ABD hükümeti sözcüsü, Başbakan Haydar Abadi başkanlığındaki Irak Hükümeti'nin, Irak heyetinin Washington ziyaretinde Şii Haşdi Şabi birliklerini kontrol etmek sözü verdiklerini dile getirdi.

ABD: Kürtlerle çatışma yaşanmaması için Irak, Şii milisleri kontrol altına almalı

Güney Kurdistan Kürtleri, IŞİD'in bölgede yenilgiye uğratılmasının ardından Şii grupların Kürt bölgelerine saldırabilecekleri endişesini taşımaktalar.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Beyaz Saray tarafından bir yayınlanan açıklamaya atıfta bulundu ve Irak ile ABD'nin herhangi bir ülkenin Irak'ın istikrarını bozmaya veya Irak'ın demokratik kurumlarını zayıflatmaya yönelik çabalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

Mark Toner, "Başbakan Haydar Abadi'nin, Gönüllü Halk Birimleri'ne (Haşdi Şabi) saygı duymakla birlikte, onların Hükümetin kontrolü altına alınması için gerekli adımların atılacağına inanıyoruz. Abadi bunları mevzuatlara uygun gerçekleştirdi. Ve Abadi silahlı birimlerin hiç bir şekilde siyasi sürece dahil olmamalarını sağlamak için girişimlerde bulundu.” dedi.

Toner açıklamasının devamında Şii Milis örgütlenmelerinin Şii savaşçıların yanısıra Türkmen, Hristiyan ve Sünnilerden de oluştuğunu ve tüm Şii milislerin İran tarafından desteklenmediği veya finanse edilmediğini de vurguladı.

Toner, "bölgedeki tüm ülkelerin basit bir şekilde Irak'ın egemenlik hakkına saygı duyması gerektiğini de” vurguladı.

Kürtler, IŞİD terör örgütünün yenilgiye uğratılmasının ardından tartışmalı bölgelerle ilgili olarak Peşmerge güçleri ile Şii milisler arasında çatışmaların yaşanması ihtimalinden endişe duyuyor.

Ara News'e konuşan Washington Enstitüsü'nden Bilal Wahab, fiiliyatta Irak devletine bağlı olmayan Şii milis liderliği ve komuta kademesinin merkeziyetçi olmayan yapısının yanısıra sadakat zayıflığı nedeniyle Kürt Peşmerge güçlerine, varoluşlarını haklı çıkartacak yeni bir düşman olabileceği uyarısında bulundu.

Wahab, "Durumun, Kürt kontrolü altına giren petrol zengini Kerkük, Diyala ve Ninova ovalarında daha da vahim bir gidişat gösterdiğini, bu nedenle IŞİD karşıtı savaşın coğrafik tabloyu Kürtlerin yararına çevirdiğini” dile getirdi.

Bununla birlikte farklı aktörlerin beklentileri nedeniyle bu çatışmaların ne kadar sürebileceğinin halihazırda belirsiz olduğunu dile getiren Wahab, Haşdi Şabi milis kuvvetlerini yöneten ve finanse eden, Irak Hükümeti, Iraklı politik partiler veya komşu İran'ın gündeminin önem kazandığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aynı zamanda Kürtlerin tepkilerine de bağlı bir durum. Kürtlerin yükselmesinin Kürt kazanımlarını zayıflatabileceğini düşünüyorum. Kurdistan Bölgesi Hükümeti Bağdat ile ortak bir düşmanla savaştıkları için halı altına ötelenmiş aralarında petrol, finansal ve politik problemler dahil sayısız sorunla karşı karşıya bulunuyor.”