ABD Masada YPG'ye Karşı PKK'yi Koz Olarak Mı Öne Sürecek 

Arın gerçekleştirilecek Trump-Erdoğan görüşmesinde taraflar tüm kozlarını masaya sürecek

ABD Masada YPG'ye Karşı PKK'yi Koz Olarak Mı Öne Sürecek 

Yarın gerçekleştirilecek olan Trump-Erdoğan görüşmesi öncesi Uluslararası İlişkiler uzmanları görüşmeyi değerlendirdi. Trump-Erdoğan görüşmesinde masada YPG'ye verilen Amerikan desteğinin olacağını altını çizen uzmanlar mevcut noktaya gelinmesinde geçmişten bugüne Türkiye'nin tavırlarının etkili olduğu görüşünde. Başkanlık seçimlerinin sıcak günlerinde Obama yönetimi ile Suriye konusunda bir türlü aynı frekansta buluşamayan Türk Hükümetinin, Tump'ın kazanmasından sonra yaşadığı heyecanın yerini hayal kırıklığına bıraktığını belirten uzmanlar Türkiye'nin yeniden rol alabilmesi için Kürt politikasında değişikliğe gitmesi gerektiğini söylüyor.  

Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) analist Muhittin Ataman'a göre Erdoğan-Trump görüşmesinden önce YPG'ye silah verileceğinin açıklanması Türk tarafına kendi kamuoyuna yönelik mesaj vermesi için süre tanınması olarak değerlendirdi. "Malumun ilamı ile bir emri vaki gerçekleşti" diyen SETA Analisti Ataman, "gerçekte de YPG'nin Rakka operasyonundaki rolü de, bu birliklerin silahlandırılması da aslında kimse için sürpriz değildi."dedi. 

Türkiye'nin Trump konusunda hayal kırıklığına uğramasındaki temel sebebin Türk hükümetinin ABD'de iktidar ve muktedir olmak arasındaki ince farkın görülememiş olmasına dayandırdı.  

Kadir Has Üniversitesi'nden Akın Ünver ise Trump Yönetiminin ilah verilmesi kararını Erdoğan ziyaretinden önce açıklamasının Türk tarafına Amerikan çıkarlarının başka yönde olduğu mesajını vermek olduğunu söyledi.  

Türkiye'nin mevcut durumu kabul edeceğini ancak Türk ordusunun ABD ve Rus askerlerini tehlikeye atmak pahasına dahi olsa YPG'ye yönelik operasyonlarını devam ettireceğini belirten Ünver,"Türkiye muhtemelen bu şekilde devam edecek, yani hem ABD hem Rusya'yı tehlikeye sokacak şekilde hava bombardımanlarına devam edecek."dedi. 

Amerikan-Türk ilişkilerini "kriz" tanımından uzak tanımlayan ABD merkezli The Washington Institute'tan analist Soner Çağaptay, iki ülke arasında PKK'ya karşı mücadelede bir anlaşmaya varılması olarak açıklıyor. 

ABD'nin YPG ile PKK siyasetini birbirinden ayırdığını belirten Çağaptay, YPG'ye verilen silahlara karşın ABD'nin Türkiye'ye PKK ile mücadelesinde daha fazla destek vereceğini iddia etti. Trump-Erdoğan görüşmesinde ABD'nin Türk tarafına Sincar'daki PKK varlığına karşı mücadele konusunda destek vereceğini ve Türkiye'nin sadece PKK'ye yönelik hassasiyetlerini karşılayacak bir işbirliği önereceğini belirten analist Çağaptay, ABD'nin Türkiye karşısında masada PKK tavizleri ile denge siyasetini güdeceğini belirtti.