ABD öncülüğünde Rojava’da Kürtler arası müzakerelerin ikinci turu başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Fırat’ın doğusu temsilcisi Zehra Bill’in Suriye Demokratik Güçleri (DSG) lideri Mazlum Ebdi ile, geçtiğimiz hafta Haseke’de uluslararası koalisyona ait üste bir araya gelerek, 2014 yılında Kürt tarafları arasında imzalanan Dohuk anlaşmasına dayanarak önümüzdeki ayın başlarında yapılması planlanan Kürt müzakerelerinin ikinci tur meselesini masaya yatırdıklarını bildirdi. Kapsamlı bir siyasi anlaşma olan Duhok anlaşması, ortak bir Kürt yönetim, ortak bir sivil güç ve siyasi birlik konularını kapsıyor.

ABD öncülüğünde Rojava’da Kürtler arası müzakerelerin ikinci turu başlıyor

Kürt kaynaklar,ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ABD'nin Uluslararası Koalisyon’daki danışmanı William Robak yerine Zehra Bill’in Kürt taraflar arasında görüşme sağladığını bildirerek,  Bill’in Haseke’de Abdi ve Kürt Ulusal Konseyi’nin (KUK) liderleriyle yaptığı görüşmede, ikinci tur için hazırlıklar, Rojava Peşmergeleri’nin kuruldukları günden bu yana komşu Irak Kürdistan’ı bölgesine yeniden dönüşü konusunu masaya yatırdıklarını kaydetti.

Müzakerelere katılan Kürt taraflar geçtiğimiz Haziran ayı ortasında bir araya gelerek Kürt birliğine yönelik müzakerelerin birinci turunu tamamladıklarını ve ortak bir siyasi vizyona ulaştıklarını duyurmuştu.

Geçtiğimiz Nisan ve Haziran ayında devam eden müzakerelere Suriye’nin kuzeyinde yer alan Kürt partiler katılım sağlamıştı.

Diğer yandan Öz Yönetim, yeni tip koronavirüsten kaçınmak adına bir dizi önleyici tedbir kararı yayınladı. Suriye ve Kürdistan bölgesi arasında tüm geçiş sınırlarının geçtiğimiz Cuma günü itibariyle kapatıldığı ve seyahat edenlerin ise 14 gün boyunca karantinaya tabi tutulacağı aktarıldı. Alınan önlemler arasında halk sağlığının korunması için cenaze ve düğün gibi toplu faaliyetlerin engellendiği bildirildi.

Sağlık otoritesi tarafından önceki gün düzenlenen basın toplantısında, üçü Kamışlı biri Haseke olmak üzere bölgede toplamda 4 koronavirüs vakası kaydedildiği duyuruldu. Sağlık Otoritesi Müdürü Civan Mustafa konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, virüsten şüphe edilen 10 kişiye test yapıldığını ve sadece dört kişinin test sonucunun pozitif çıktığını söyledi. Açıklamasında Suriye hükümetinin Kamışlı Havalimanı tarafına geçiş kısmında sağlık personelinin çalışmalarına izin vermediğini aktaran Mustafa, Beşşar Esed rejimine tepki gösterdi.