ABD, Ortadoğu'da İran karşıtı ekseni güçlendiriyor

ABD, Suudi Arabistan'ın füze savunma sistemlerini güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

ABD, Ortadoğu'da İran karşıtı ekseni güçlendiriyor

ABD, Suudi Arabistan'ın füze savunma sistemlerini güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

ABD ile Suudi Arabistan, Ortadoğu'da İran karşıtı ekseni güçlendirmeye devam ediyor.

Wall Street Journal'dan (WSJ) Dion Nissenbaum ve Felicia Schwartz'ın haberine göre, Washington, Riyad'ın hava savunma sistemlerini hızlı bir şekilde kuvvetlendirmeyi amaçlıyor.

"BELİRSİZLİK HİZBULLAH'A YARIYOR"

Donald Trump Yönetimi'nin Lübnan sorununu çabuk bir şekilde çözerek, İran'a ve İran'ın Ortadoğu'da yayılan "sofistike silahlarına" odaklanmak istediğinin belirtildiği haberde, Trump Yönetimi'nden bir yetkilinin, "Belirsizlik, yalnızca Hizbullah ve müttefiklerine yarıyor" dediği aktarılıyor.

Yetkili, belirsizliğin ABD, Suudi Arabistan ve diğer bölgesel müttefiklerin çıkarları için kötü olduğunu söylüyor.

Geçen ay Trump Yönetimi, Suudi Arabistan için 15 milyar dolara kadarlık bir silah satışını onaylamıştı. Yemen'de Husilerin Riyad'a füze atmasından sonra, Washington'un bu süreci hızlandırabileceği konuşuluyor.

İRAN SİLAHLARINA KARŞI ÇABALAR ARTACAK

Haberde, Amerikan donanmasının İran Körfezi ve diğer denizlerde, "İran yapımı silahları" yakalamak için çabalarını artıracağı da vurgulanıyor.

Trump Yönetimi, Husilerin Riyad'a attığı füzeyi gerekçe göstererek, İran'ın balistik füze programına karşı da uluslararası destek sağlamayı hedefliyor.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili, buna rağmen, Lübnan Başbakanı Saad Hariri meselesinin, ABD-Suudi ortak çabalarına "gölge düşürdüğüne" dikkat çekiyor.

ABD'li yetkililer, Riyad yönetiminin hareketlerinin sonuçları hakkında tam olarak fikirlerinin olmadığını düşünüyorlar. ABD'nin, Hariri meselesinde Riyad'a "memnuniyetsizliğini" bildirdiği de söyleniyor.

Bunun yanı sıra, ABD'nin, İsrail'in Hizbullah'la yakın zamanda girişebileceği bir savaşı da engellemeye çalıştığı ve bunun için Tel Aviv'de görüşmeler gerçekleştirdiği haberde geçen iddialar arasında.