ABD, Peşmerge'den kesinti yaptığı fonu DSG'ye aktardı

ABD, Peşmerge'den kesinti yaptığı fonu DSG'ye aktardı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2020 bütçesinde Peşmerge Güçleri’ne ayırdığı fonda kesintiye giderken, Demokratik Suriye Güçlerinin (DSG) payını yüzde 20 arttırdı.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay Kongre’ye 2020 yılı için 750 milyarlık dolar savunma bütçesi sunacağı bildirilmişti.

ABD, Irak ve Suriye’de terörle mücadele politikası kapsamında Irak’taki güçlerin eğit-donat, lojistik destek, cephane ve mühimmat, Peşmerge Güçlerinin maaş ve giderlerine 745 milyon dolar bütçe ayırıyor.

Peşmerge’ye ayrılan fonda kesinti yapıldı

ABD’nin Peşmerge Güçlerinin yakıt ve gıda temini için ayırdığı bütçe ise 126 milyon dolar. Irak Federal Hükümeti tarafından bu yıl itibariyle gönderilen Peşmerge Bakanlığı bütçesi nedeniyle ABD’nin mali bütçesinde Kürdistan’ın payında 164 milyon dolar kesintiye gidildi.

Pentagon, savunma bütçesinde Irak güçlerine ayırdığı 189 milyon dolardan 95 milyon dolarını Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi ve Bakanlıkta başlatılan reform giderlerini karşılamak üzere ayırdı.  Ancak Peşmerge Güçlerinin ABD lojistik paketindeki payı henüz belli değil.

ABD, 2019 yılında Iraklı güçlerin eğit-donat programı kapsamında 420 milyon dolar olan mali kaynağını 2020 mali yılı bütçesinde 308 milyon dolara indirdi. Ancak lojistik destek için geçen yıl 67.2 milyon dolar kaynak yeni yıl için 189 milyon dolara yükseltildi.

Öte yandan silah ve askeri araçların bakımı için belirlenen bütçeyi yüzde 50 artırarak 94 milyon dolara çıkardı.

Al-Monitor'a konuşan Washington Enstitüsü araştırma görevlisi Bilal Wahab, “IŞİD savaşı ve 290 milyon dolarlık bütçenin de Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesinde bir etkisi olmadı. 2020 bütçesinde Peşmerge Güçlerine ayrılan bütçenin birleştirme için yetersiz kalacak” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Peşmerge Güçlerinin bütçesinde yapılan değişikliklerle ilgili resmi yazı almadıklarını söyledi.

Yaver, “Peşmerge Güçlerinin mali kaynağında azalmaya gidildiğine dair bilgilendirilmedik. Geçtiğimiz hafta ABD’li bir yetkili ile bu konuda görüştüm onlara da bu konuda her hangi bir bilgilendirme gelmemiş” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri’ne ayrılan fon artırıldı

Pentagon, 2020 bütçesinde DSG’ye ayırdığı fonu yüzde 20 arttırdı.

ABD, savunma politikasının bir parçası olan ülke dışında terörle mücadele kapsamında geçen yıl Suriye için 252 milyon dolar ayırmıştı. Bu rakam 2020 mali yılı bütçesinde 300 milyon dolara çıkarıldı.

2019 bütçesinde eğit - donat programı için pentagon 114 milyon dolarlık fon ayırdı, bu rakam önümüzdeki yılda 173 milyon dolara çıkarılması bekleniyor.

Pentagon, 2020 mali yılı bütçe tasarısında Suriye’deki yerel gruplara ayrılan fonun azaltılması durumunda IŞİD’in yeniden ortaya çıkacağı uyarısında bulunuyor.