ABD Rusya’ya İHA satan İranlı şirketlere yaptırım uygulayacak

ABD, Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya insansız hava araçları gönderilmesine yardımcı olan İranlı bir şirkete yaptırım uygulama kararı aldı ve yabancı firmaları Rusya ile ticaret yapmamaları konusunda uyardı.

ABD Rusya’ya İHA satan İranlı şirketlere yaptırım uygulayacak

ABD Hazine Bakanlığı, Beyaz Saray'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında İran'a ait insansız hava araçları (İHA) almak istediğine dair istihbaratını açıklamasından iki ay sonra Tahran merkezli Safiran Airport Services'i yaptırım listesine aldığını duyurdu.

Hazine Bakanlığı, Safiran'ın İHA'larının Rus askeri uçuşlarını koordine ettiğini söyledi.

30 Ağustos'ta bir Pentagon yetkilisi, Rusya'nın "yüzlerce" olması beklenen insansız hava aracından ilkini aldığını söyledi ve ABD istihbaratına dayanarak birçoğunun zaten hatalı olduğunu iddia etti.

Hazine Müsteşarı Brian Nelson, "ABD, hem Rusya'ya hem de İran'a karşı yaptırımlarımızı katı bir şekilde uygulamaya ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırısını destekleyenlerden hesap sormaya kararlıdır" dedi.

Nelson yaptığı açıklamada, "İranlı olmayan, Rus olmayan kuruluşlar da İran İHA'larının geliştirilmesini veya bunların transferini veya Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya herhangi bir askeri teçhizatın satışını desteklemekten kaçınmak için büyük özen göstermelidir” dedi.

Hazine Bakanlığı ayrıca, insansız hava araçları geliştirmek ve üretmekle uğraşan ve İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı üç İranlı şirkete de yaptırımlar uyguladı.

Bakanlık, Paravar Pars şirketi, Uçak Motorları Tasarım ve İmalatı şirketi ve Baharestan Kish şirketinin İran'daki askeri İHA'ların tasarımına ve imalatına katıldığını söyledi.

Yaptırımlar, söz konusu kişi ve firmaların mal varlıkları dondurmayı kapsıyor ayrıca; ABD'de faaliyet gösteren uluslararası bankalar da dahil olmak üzere ABD vatandaşları veya şirketin onlarla iş yapmasını yasaklıyor.