ABD Savunma Bakanlığı: Peşmerge Güçleri'ni selamlıyoruz

ABD Savunma Bakanlığı: Peşmerge Güçleri'ni selamlıyoruz

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Ortadoğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Michael Mulroy, “2003 Irak savaşının en erken safhalarında yapılan ve az bilinen bir askeri harekat olan Viking Çekiç Operasyonu’ndaki rolünden dolayı Peşmerge Güçleri’ni selamlıyoruz” dedi.

Pentagon’un Ortadoğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Michael Mulroy, Pazartesi günü Yeni bir Amerikan Güvenliği Merkezi (CNAS) isimli düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Peşmerge Güçleri’nin 2003 Irak savaşının en erken safhalarında düzenlenen ‘Viking Çekiç Operasyonu’ndaki rolüne övgüde bulundu.

Viking Çekiç Operasyonu’nun, Eylül 2001'den sonra Halepçe çevresini oluşturan bir üs olan Ensar El İslam örgütünü imha etmeye yönelik olduğunu belirten Michael Mulroy, “Bu gerçekleştikten sonra Peşmerge, terörist grubun arkalarından saldırılarından korkmadan Saddam'a karşı kuzey cephesi haline geldi” dedi.

SURİYE

Suriye’deki durumu da değerlendiren Mulroy, “İdlib şu an dünyadaki tüm El Kaide uzantılarının en büyük toplanma yeri, içeride ne olduğuna dair çok kısıtlı bilgimiz var ve bu bizi çok kaygılandıran bir durum” şeklinde konuştu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) için, “Çok yetenekli bir ortağımız var” diyen Mulroy, “DSG tarafından kontrol edilen bölge çok fazla petrol kaynağı ve tarım için ekilebilir arazi içeriyor ve onlarla oradayız” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye, Eylül 2018'de İdlib'de göçmen dalgasına yol açmayacak şekilde, büyük bir askeri operasyon düzenlemeden bölgeyi Heyet Tahrir Şam'dan (HTŞ) temizlemek üzere anlaşmış, silahtan arındırılmış bir bölge oluşturulmuş ve buraya gözlem noktaları kurmuştu.

Ancak HTŞ'nin Ocak ayında hakimiyetini artırması sonrası Rusya ve Suriye rejiminin, sivil ölümlere de yol açan bölgeye yönelik bombardımanı arttı.

ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey ve Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, Salı günü (bugün) Suriye'deki son durumu görüşmek üzere Ankara'ya bir ziyarette bulunacak.