"ABD, silah yardımıyla beraber YPG'yi modernize diyor"

"ABD, silah yardımıyla beraber YPG'yi modernize diyor"

Türkiye'de hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinde Cihat Arpaçık imzalı bir haberde, ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımında bulunmakla kalmadığını, Türkiye’nin savunma ve taarruz sistemlerini yenileyerek teknolojik altyapısını güçlendirdiği bir dönemde, YPG'yi askeri açıdan modernize etmeye yönelik destek de sunduğunu iddia edildi.

Söz konusu yazıya göre, ABD, Suriye'deki IŞİD terörü gerekçesiyle YPG'ye yaptığı askeri yardımı silah sevkıyatıyla sınırlı tutmuyor. Askeri modernizasyonun da yardımın bir parçası.

2014 öncesinde, IŞİD'in Kobani saldırısına kadar olan süreç içinde YPG'nin elinde kaleşnikof, RPG, doçka, biksi ve el bombaları ile çeşitli keskin nişancı tüfekleri bulunuyordu. Eski tarihli olan ve genelde Rus menşesi bulunan bu silahların kullanım kapasitesi ise sınırlıydı. Kobani’deki çatışma sürecinin ardından, ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyon YPG’ye daha yeni silahlar vermeye başladı. Verilen silahlar arasında Amerikan Deniz Piyadelerinin kullandığı M-16 tipi piyade tüfekleri ile tanksavarlar da vardı.

Rakka operasyonu yardımı arttırdı

Rakka operasyonu öncesinde YPG'ye stinger vermenin de önünü açan bir karar alan ABD, örgüte son model Doçka ve Biksilerin yanı sıra AT4 tanksavar, SPG9 bazuka, 60, 82 ve 120’lik havan topları, gece görüş gözlükleri, piyade tüfekleri, lazer işaretleyiciler, zırhlı araçlar ve bu silahlar için mühimmat gönderildi.

Koordinat eğitimi

ABD, YPG'ye silah vermekle kalmadı teorik ve pratik eğitimler de vermeye başladı. Verilen eğitimler arasında koordinat bilgi eğitimi de bulunuyor.