ABD, SMO’nun kontrolündeki bölgede IŞİD liderine karşı operasyon düzenledi

ABD öncülüğündeki IŞİD ile mücadele koalisyonu, Suriye’de düzenledikleri bir operasyonda IŞİD’in önemli liderlerinden birini ele geçirdiklerini açıkladı.

ABD, SMO’nun kontrolündeki bölgede IŞİD liderine karşı operasyon düzenledi

Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Koalisyon güçleri, 16 Haziran'da Suriye'deki bir operasyon sırasında üst düzey bir IŞİD liderini gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişinin, örgütün deneyimli bir bomba yapımcısı, grubun Suriye'deki üst düzey elebaşlarından ve yöneticilerinden biri olduğu değerlendirildi" ifadelerine yer verildi.

Operasyonun Suriye’nin tam olarak hangi bölgesinde ve nasıl icra edildiğine açıklamada yer verilmedi. Ancak bölgeden edinilen bilgilere göre operasyon Cerablus'ta gerçekleştirildi.

Operasyonda ele geçirilen IŞİD’linin  Hani Ahmed Al-Kurdi olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Operasyon sırasında herhangi bir sivil zarar görmedi ve Koalisyon hava araçlarına veya araçlarına herhangi bir zarar gelmedi. Koalisyon güçleri, kalıcı yenilgilerini sağlamak için saklandıkları her yerde IŞİD kalıntılarını avlamaya devam edecek" değerlendirmesinde bulunuldu.

Al-Humaira köyünde gerçekleşti 

Türkiye destekli SMO'nun sözcüsü Reuters'e verdiği demeçte, koalisyon güçlerinin Türkiye sınırının hemen güneyindeki Al-Humaira köyüne, bölgede türünün ilk örneği olan bir helikopter saldırısı düzenlediğini söyledi.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) sözcüsü Yusuf Hamud, ABD yapımı Chinook ve Black Hawk helikopterlerinin operasyonda yer aldığını ve bunun SMO'nun kontrolü altındaki alanlarda gerçekleşen ilk helikopter inişli ABD operasyonu olduğunu söyledi.

Bölgedeki silahlı gruplarla temas halinde olan bir kaynak da operasyon sırasında çatışmaların çıktığını söyledi.

ABD özel kuvvetleri, Şubat ayında Suriye'nin İdlib vilayetinde cihatçı Heyet Tahrir el-Şam (HTS) tarafından kontrol edilen ve IŞİD lideri Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi'nin öldürüldüğü bir helikopter saldırısı düzenlemişti.

Kureyşi, 2019'da bir ABD baskını sırasında öldürülen Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölümünden bu yana IŞİD’e liderlik ediyordu.