‘ABD Suriye muhalefeti ile Özerk Yönetimi yakınlaştırmaya çalışıyor’

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) içinde yer alan Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Ahmed İce, ABD'nin Suriye muhalefeti ile Özerk Yönetimi yakınlaştırmaya çalıştığını söyledi.

‘ABD Suriye muhalefeti ile Özerk Yönetimi yakınlaştırmaya çalışıyor’

ABD'nin Rojava’da artan diplomatik faaliyetlerine paralel olarak bazı siyasi taraflar, Rojava Özerk Yönetimi ile Suriye muhalefetini yakınlaştırma çabalarından bahsediyor.

Rûdaw'a konuşan Demokratik Sol Parti lideri Ahmed İce, ABD’nin Suriye muhalefeti ile Rojava Özerk Yönetimini yakınlaştırmaya çalıştığını söyledi.

Ahmed İce, "Şu anda Amerikalılar, Kürt Ulusal Konseyi'nin de parçası olduğu Suriye muhalefeti ile Özerk Yönetim arasında bir yakınlaşma sağlamaya çalışıyor. Kuşkusuz bu, Suriye sorununun çözümüme 2254 sayılı karar uyarınca kapı aralıyor” dedi.

Askeri düzeyde de, Amerikan güçleri Rojava’da hareketliliğini artırdı. Gözlemciler DSG dışında bazı silahlı grupların harekete geçirilme ihtimalinden bahsediyor.

Bu konuda konuşan Birlik Partisi Genel Başkanı Dr. Sabri Yusuf da; ne ABD'nin ne de DSG'nin bölgede bağımsız bir gücün varlığını kabul etmediğini söyledi.

Dr. Sabri Yusuf, "Fırat'ın doğusunda DSG’ye karşı bir kuvvet kurulacağına inanmıyorum. Çünkü gelecekte iki güç arasında bir çatışma çıkabilir. Yani, Amerikalılar bunu asla kabul etmezler. Başka bir güç veya başka gruplar varsa DSG’ye katılmalarında sorun olmaz ama bunun dışında DSG’ye karşı başka bir güç oluşturulursa ve o gücün yönetimi DSG yönetimi dışındaysa, inanıyorum ki Amerikalılar bunu kabul etmeyecektir, DSG de kabul etmeyecektir” diye konuştu.

Son zamanlarda Suriye ve Türkiye yetkilileri arasında, Rusya'nın kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen  görüşmelerin ardından, Suriye muhalefetinin eski liderleri ve Türkiye'ye yakın bazı isimler, DSG ve Özerk Yönetim ile diyalog ve işbirliğinden yana olduklarını söylemişlerdi.