ABD, Suriye ve Irak'ta Kürt devleti kurulması için anlaştı

Suriye kaynaklı bir haber sitesi, ABD'nin Irak ve Suriye'de büyük bir Kürt devleti kurulması yönünde çeşitli Kürt gruplarla anlaştığı iddia edildi.

ABD, Suriye ve Irak'ta Kürt devleti kurulması için anlaştı

Inside Syria Media Center adlı haber portalinde yayımlanan yazıda, ABD'nin Suriye ve Irak'ta büyük bir Kürdistan devleti kurulması konusunda Kürtlerle anlaştığı iddia edildi.

İddiaya göre, Suriye ve Irak topraklarında kurulacak yeni büyük Kürdistan devletinin sınırlarını da çizdi. Yazıda, Washington'un Kürtleri, IŞİD'i yenebilecek tek güç olarak gördüğü de belirtildi.

İddiayı Sputnik'e değerlendiren Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi Yöneticisi Mustafa Hanifi, iddianın gerçeği yansıtmadığını savundu. Hanifi, ABD'nin önceliğinin IŞİD'le mücadele olduğunu, Kürtlerle de bu kapsamda ortak hareket ettiğini söyledi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi Müslim Mihemed ise ABD'nin öteden beri Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Kürt devleti kurmayı arzuladığını savundu.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kobani Dışı lişkiler Sorumlusu Ewwas Eli ise, iddiayı kesin bir dille yalanladı.

PYD: Sistemimizde Kürdistan'ın adı bile geçmiyor

Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Kobani Dışı lişkiler Sorumlusu Ewwas Eli, Sputnik'e verdiği demecinde, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. "Böyle bir şey yok. Doğru değil. Biz Suriye'nin kuzeyinde federalizmi kurduk. Bu federal sistemde Kürdistan adı bile geçmiyor. Kurduğumuz sisteme Kuzey Suriye Demokratik Federalizm adını verdik."

PYD ve ABD arasında ittifak var mı?

Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi Yöneticisi Mustefa Hanifi, şunları kaydetti: "Bu konuda resmi bir şey yok. Şimdiye kadar böyle bir şey de duymadık. ABD, her şeyden önce Rakka operasyonuna ağırlık veriyor. Tabka barajı çevresinde çatışmalar yaşanıyor. ABD ile PYD'nin Demokratik Özerklik Yönetimi arasında IŞİD'e karşı bir ittifak var. Eğer diğer konuda da ittifakları varsa bilmiyorum. ABD'nin Suriye'deki varlığı, IŞİD'le mücadeleye odaklı. Kürtlere devlet kurma gibi bir niyetleri konusunda şimdiye kadar herhangi bir şey duymadık. Siyasi bir adım yok."

ENKS: ABD projesinde Kürdistan var

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro üyesi ve ENKS yöneticisi Müslim Mıhemed ise, ABD'nin bu konuda bir projesi olduğunu savundu: "Biz ENKS ve PDK-S olarak şöyle düşünüyoruz; ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi, 'Kürdistan devleti'ni de kapsıyor. ABD'nin Suriye ve Irak'ta Kürt devleti kurması ihtimali vardır. Bunun olması, projenin sahibi olan ABD'ye bağlıdır. Bize göre ülkede bir proje uygulanacaksa, tüm Kürtlerin hakkı olmalı. Tüm Kürtleri kapsamıyorsa, Kürt devleti olamaz.

"Biz, Kürtlerin haklarına kavuşmasından yanayız. Kürtlerin kendi topraklarında özgürlüğe kavuşması lazım. Hem Suriye'de hem de Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nde. ABD'nin projesinde Kürtlerin hakkı vardır. ABD'nin Kürtleri sevip sevmemesi meselesi değil, bu onların projesinde bulunan bir konu. Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nde bu yıl içinde referandum olacak ve bağımsızlık ilan edilecektir.

"Irak Kürdistanı, diğer bölgerein merkezi olacak, Kürt bölgelerine destek olacaklar. Fakat bugün Suriye'nin kuzeyinde de Kürtlerin haklarına kavuşmasına yönelik zemin mevcut. Bizden istenen şeyse, Kürtler olarak bu projeyi desteklememizdir."