ABD temsilcisi Mazlum Abdi ve ENKS ile neleri görüştü?

Rojava’da DSG Komutanı Mazlum Abdi ve ENKS heyeti ile görüşen ABD'nin Suriye Misyonu Başkan Yardımcısı Matthew Pearl’ın Kürt taraflar arasındaki diyaloğu sonuca ulaştırmakta kararlı olduklarını vurguladığı öğrenildi.

ABD temsilcisi Mazlum Abdi ve ENKS ile neleri görüştü?

Washington yönetimi, Rojava’da Kürt taraflar arasında diyaloğu sağlamak için çabalarını sürdürüyor. Bir süredir Rojava’da bulunan ABD'nin Suriye Misyonu Başkan Yardımcısı Matthew Pearl, taraflarla yaptığı görüşmelerde bu bu durumu gündeminin öncelikleri arasına almış bulunuyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile görüşen Pearl, Kürtler arasındaki diyaloğun başarısına odaklandıklarını vurguladı.

Mazlum Abdi de taraflar arasındaki diyaloğun sonuç alması için çaba göstermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz Pazar günü Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti ile de bir araya gelen Matthew Pearl, ABD’nin taraflar arasındaki görüşmelere öncülük edeceğini yineledi.

ENKS heyeti ise, DSG Genel Komutanı Kobani'nin imzaladığı, ENKS'ye yönelik ihlallerin bir daha yaşanmamasını garanti eden belgeye sadık kalınmasını istedi.

Konu hakkında Washington’dan Rûdaw’a konuşan araştırmacı yazar John Salih, Kürt taraflar arasındaki müzakerelerin sonuçsuz kalmasını “tarafların bağımsız olmamasına” ve ABD’nin de bu konuda “ciddi” olmamasına bağladı.  

John Salih, “PKK, Özerk Yönetim ve PYD’yi kontrol ediyor ve siyasi hedeflerine göre yönlendiriyor. ENKS ise Türkiye ve Suriye muhalefet güçlerinin kontrolünde olduğu için Türkiye'nin çıkarlarından sapamıyor. Kürt diyaloğu bu yüzden gerçekleşmiyor. ABD ise, Suriye’deki Kürt partilere masaya oturmaları, ABD'nin gölgesinde karar almaları ve Suriye Kürdistanı için bir platform oluşturmaları konusunda baskı yapamıyor, bu konuda hala ciddi davranmıyor” dedi.

ABD’nin Suriye Misyonu Başkan Yardımcısı Pearl'ın Rojava’ya gelişi ve görüşmelere başlamasının ardından Kürt taraflar arasında diyalog umutları artmaya başlamıştı.

Ancak son dönemde yaşanan olaylar ve özellikle de Dirbesiye ilçesinde ENSK ofisine saldırı ve Semelka-Peşhabur sınır kapısında yaşananlar bu umutları söndürmüş görünüyor. /Rudaw