ABD: Türkiye ile kolay bir ilişkimiz yok, endişelerimiz var

German Marshall Fund adlı düşünce kuruluşunun NATO üyesi 11 ülkede yaptığı anket sonuçlarına göre “en az güvenilir” ülke Türkiye çıkmıştı.

ABD: Türkiye ile kolay bir ilişkimiz yok, endişelerimiz var

Anketi yorumlayan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Türkiye ile ilişkilerin “kolay” olmadığını söyledi ve “İnsan haklarına yönelik yaklaşımları, İran ve Rusya dahil bölgelerindeki ülkelerle nasıl ilişki kurdukları konusunda endişelerimiz var” dedi.

Sherman, Ankara’ya S-400 füze savunma sistemi satışı nedeniyle Rusya’nın özellikle endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Öncelikle Türkiye’nin kritik bir NATO müttefiki ve çok önemli bir ortak olduğunu belirten Sherman, “Suriye’de çok yardımcı oldular. Dünya genelindeki diğer ülkelerde bizimle birlikte çalışıyorlar. Afganistan’da ve başka yerlerde ortak oldular” dedi.

Bu durumun, her konuda anlaştıkları anlamına gelmediğine dikkati çeken Sherman, “İnsan haklarına yönelik yaklaşımları, İran ve Rusya dahil bölgelerindeki ülkelerle nasıl ilişki kurdukları konusunda endişelerimiz var” ifadesini kullandı. Sherman, Ankara’ya S-400 füze savunma sistemi satışı nedeniyle Rusya’nın özellikle endişe kaynağı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin NATO’nun önemli bir müttefiki olduğunu belirten Sherman, şunları söyledi:

“Hepimizin güvenliği açısından kritik olan gücü sağlıyorlar. Dolayısıyla tüm bunları görüşüyoruz. Bunun yanında, anlaşamadığımız, endişelerimizin olduğu, daha fazla diyaloğa girmelerini ve daha demokratik eğilimlere sahip olmalarını istediğimiz hususlarda da görüşmelerimiz oluyor. Bu kolay bir ilişki değil, dünyada da zaten kolay olan ilişki çok az ama hepimiz açısından önemli bir NATO müttefikiler. Bu ilişkileri inşa etmek, sürdürmek ve Türkiye’yi demokrasisinin gerçek ve güçlü olduğu bir yöne doğru ilerlemeye teşvik etmek için çalışmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

 

VOA Türkçe