ABD'den Türkiye’nin olası Rojava operasyonuna ilişkin yeni açıklama

Üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, ABD'nin Rojava’daki Kürt güçlerine karşı potansiyel bir Türkiye askeri operasyonuna karşı olduğunu söyledi. Washington daha önce de Türkiye’nin operasyon planına karşı çıkmıştı.

ABD'den Türkiye’nin olası Rojava operasyonuna ilişkin yeni açıklama

ABD'nin Rojava’daki Kürt güçlerine karşı potansiyel bir Türkiye askeri operasyonuna karşı olduğunu söyleyen üst düzey yetkili bu tür bir operasyonun ABD ve koalisyon güçlerinin korunmasına ilişkin endişeleri ve IŞİD'e karşı kaydettiğimiz ilerlemeyi geriletme endişelerini beraberinde getireceğini çok net bir şekilde ifade ettik" dedi.

Washington daha önce de Türkiye’nin operasyon planına karşı çıkmıştı.

Türkiye, geçtiğimiz aylarda Rojava'nın (Suriye'nin Kuzeyi) Minbic ve Tel Rıfat kasabalarında Demokratik Suriye Güçlerine (DSG) karşı yeni bir askeri operasyon düzenleme tehdidini yeniledi. Kürt güçleri de tehditleri ciddiye alarak Türk ordusu ve vekil örgütleriyle karşılaşmak için hazırlıklara başladı.

ABD’nin Ortadoğu'dan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul, Çarşamba günü geç saatlerde ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen çevrimiçi bir tartışma sırasında Washington'un, Türkiye'nin Kürt güçlerine operasyon düzenleme planına karşı olduğunu söyledi.

Sözcü, “Bu noktada bu operasyona karşıyız ve yakınımızdaki bu tür bir operasyonun ABD ve koalisyon güçlerinin korunmasına ilişkin endişeleri ve IŞİD'e karşı kaydettiğimiz ilerlemeyi geriletme endişelerini beraberinde getireceğini çok net bir şekilde ifade ettik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 1 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir tırmanış karşı çıkacağımız bir şeydir ve mevcut ateşkes hatlarının sürdürülmesini destekliyoruz" demişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ve bazı Temsilciler Meclisi üyelei de böylesi olası bir askeri harekat konusundaki "endişelerini" dile getirmişlerdi.

Türkiye, 2018'den bu yana Suriye'deki Kürt savaşçılara karşı iki operasyon düzenledi. Rusya, Suriye ve Birleşmiş Milletler de Türkiye'yi kuzeydoğu Suriye'de askeri gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı.

DSG, Suriye sahasında IŞİD karşı ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un ana müttefiki durumunda.