ABD: Ukrayna, Rusya ile görüşmelere ağırlık vermeli

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Ukrayna'ya Rusya ile barış müzakerelerine "açık olması" çağrısında bulunurken barış masasına oturması için Kiev'e baskı yaptığı yönündeki iddiaları reddetti.

ABD: Ukrayna, Rusya ile görüşmelere ağırlık vermeli

Geçen çarşamba Ukrayna'nın kısa vadede Rusya'yı topraklarından sürmesini mümkün görmediğini açıklayan ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Kiev'in Rusya'nın işgaline karşı koymadaki başarısının kendisini müzakerelere başlamak için "avantajlı" bir konuma getirdiğini söylemişti.

"Güçlü bir pozisyonda müzakere etmek istersiniz. Rusya şu anda sırt üstü yatmış durumda" diyen Milley, "Rusların siyasi olarak geri çekileceği bir çözümün bulunması mümkün" diye ekledi.

Euronews’in Türkçe servisinin aktardığı habere göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise ABD'nin Kiev'i görüşmelere zorlamaya ya da toprak kaybettirmeye çalıştığı yönündeki iddiaları reddetti.

Kirby, "Müzakerelere hazır olup olmadığına, ne zaman hazır olacağına ve bu müzakerelerin neye benzeyeceğine sadece Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy karar verebilir" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Kiev Post gazetesi ABD baskısı nedeniyle Zelenskiy'in Rusya'ya karşı pozisyonunda yumuşama sinyalleri görülmeye başlandığını ileri sürdü. Gazete, Zelenskiy'in bu baskılar nedeniyle Rusya ile müzakere masasına oturmak için şart koştuğu 'Putin'in iktidardan gitmesi' fikrinden vazgeçtiğini ileri sürdü.

Bu iddia ise hem Zelenskiy hem de Ukrayna Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak tarafından yalanlandı.

"Kısa süreli ateşkes işleri daha da kötüleştirir"

Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'nda yaptığı açıklamada Rusya ile "kısa süreli bir ateşkes" fikrini reddeden Zelenskiy, bunun işleri daha da kötüleştireceğini belirtti.

Zelenskiy, "Gerçek, uzun süreli ve dürüst bir barış ancak Rus saldırganlığının tamamen yok edilmesinin bir sonucu olabilir" dedi.

Aynı foruma katılan Genelkurmay Başkanı Yermak ise "Rus tarafından müzakerelerle ilgili herhangi bir resmi başvuru almadık. Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları dahilinde egemenliğine ve toprak bütünlüğüne dayanmayan hiçbir görüşme kabul edilemez" dedi.