ABD ve Almanya'dan 'Güvenli Bölge' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: "Türkiye’ye terörist saldırıları riskini azaltmak için Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabaları sürüyor"

ABD ve Almanya'dan 'Güvenli Bölge' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye’ye terörist saldırıları riskini azaltmak için Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabaları sürüyor" dedi.

Almanya’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Alman mevkidaşı Heiko Maas’la yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Pompeo, “Türkiye’ye terörist saldırı riskini azaltmak için Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabaları sürüyor” dedi. 

Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Pompeo, ABD'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye sorununa siyasi bir çözüm bulma ve şiddet riskini azaltma yönündeki çabalarını desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

ABD ile Türkiye birliklerinin bölgede ortak devriyelerine atıfta bulunan Pompeo, "Türklerle Fırat'ın Doğu'sunda Menbiç'te yaptığımız işleri hepiniz gördünüz" şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:

"Bunun yanısıra, buna ilave edebileceğimiz bir sistem kurma girişimlerimiz sürüyor. Bu 'Güvenli Bölge' olarak adlandırılabilir, veya nasıl isterseniz öyle adlandırın... Bu Suriye'den Türkiye'ye terörist saldırıları riskini azaltacaktır."

 Pompeo açıklamasının devamında, planlanan 'Güvenli Bölge'nin Türkiye ile Suriye'deki ABD Destekli grupların (Demokratik Suriye Güçleri) arasındaki tansiyonu azaltmayı içerdiğini de altını çizdi.

Der Spiegel: Almanya ve ABD Güvenli Bölge'yi görüşüyor

Der Spiegel dergisi, ABD'nin Kuzey Suriye’de oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye Almanya’nın askeri destek için yeşil ışık yaktığını öne sürdü.

Derginin haberinde, IŞİD’e karşı ABD’nin yanında mücadele veren Kürt grupları "hem Türkiye hem de Esad rejiminden korumak için” ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma planları hatırlatıldı.

Habere göre, eğer Alman meclisi bölgede görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzatılmasına onay verirse, ABD'nin Kuzey Suriye’de kurmayı planladığı güvenli bölgede Alman hava kuvvetlerinin de destek sağlaması mümkün olabilecek.

Alman Spiegel Dergisi'nin haberine göre, bir kaç aydır ABD yönetimi Almanya yönetimi ile Suriye'deki (Rojava) Kürtleri IŞİD ve Türkiye'ye karşı korunması ve bölgeye Tornado savaş uçaklarının gönderilmesini konusunda gizlice görüşüyor.