ABD ve DSG Suriye’de Arap aşiret liderleriyle görüştü

ABD ve DSG Suriye’de Arap aşiret liderleriyle görüştü

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) yetkilileri, Fırat’ın doğusundaki durumu sakinleştirmek için Arap aşiret şeyhi ve liderleri ile dün bir araya geldi.

Demokratik Suriye Meclis Başkanı (DSM) Riyad Darar, Fırat’ın doğusunda önde gelen Arap aşiret şeyhlerine yönelik suikastların arkasında ‘Suriye rejimi, IŞİD ve Türkiye destekli Suriyeli Kabileler ve Aşiretler Meclisi’nin bulunduğunu’ söyledi. Darar, söz konusu tarafları bölgede etnik temelli çatışma ve savaşlar çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden dün yapılan yazılı açıklamada, kimliği belirsiz kişilerin Deyrizor kırsalındaki Cedid Akidat köyünde DSG’ye ait ‘öz savunma noktasına’ RPG’li roketatarlarla saldırı düzenlediği bildirildi. Açıklamada ölü ve yaralıların olup olmadığı bilgisine yer verilmedi.

Darar, Fırat’ın doğusunda geçtiğimiz günlerde yaşanan suikast olaylarının arkasında Suriye rejimi ve Türkiye destekli Suriyeli Kabileler ve Aşiretler Meclisi’nin olduğunu belirterek, “Aşiretler Meclisi liderleri alenen fitne çıkarıyorlar. Aynı şekilde bölgede suikast ve patlamalar gibi birçok olayda da rejimin parmağını görüyoruz. Bu iki taraf kaos yayıyor ve despotluğun dönmesini istiyor” ifadelerini kullandı.

Suriye Özerk Yönetimi’nin istikrar içinde olması, Suriye’nin geleceğe bakan yüzünü yansıtması, bileşenleriyle ortak paydada buluşmayı başarması ve yönetime kimsenin etki edememesi nedeniyle düşmanları tarafından hedef alındığını belirten Darar, “Ortak yönetim, toplumsal örgütlenme ve ortaya açık bir vizyon koyma tecrübemizde başarılı olmamızı hedef alıyorlar. Çünkü rejim Fırat’ın doğusunu yönetmede başarısız oldu. (Aşiretler Meclisi’ne bağlı) silahlı gruplar Fırat’ın doğusunu korumakta başarısız oldu. Bu nedenle bu iki taraf başarısızlıklarının intikamını almaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Darar, üçüncü grup olan IŞİD’in ise bölgede halen aktif olduğunu, bölge halkını sindirme hedefiyle yıkıcı eylemlerine devam ettiğini kaydetti.

Aşiret şeyhi ve liderlerinden ortak bildiri

Diğer yandan, Rakka kentindeki aşiret şeyhi ve liderleri dün ortak bildiri yayımladı. Suriye rejimi ve İranlı güçlerin politikalarının kesin bir dille reddedildiğinin altı çizilen bildiride, aşiret reisini silahlı saldırılarda kaybeden Akidat aşiretine destek mesajı verildi. Bildiride ayrıca DSG’ye, Akidat reisine yapılan saldırıyla ilgili kapsamlı soruşturma başlatma çağrısı yapılırken, Rakka’daki aşiretlerin DSG’ye mutlak anlamda destek verdikleri vurgulandı.

Deyrizor kırsalındaki Arap aşiretlerine mensup 3 kişi geçtiğimiz günlerde uğradıkları suikast sonucu hayatını kaybetmişti. En son El-Akidat aşiretinin reisi Şeyh Matşar el-Hafal kimliği belirsiz kişiler tarafından uğradığı silahlı saldırıda öldü. Aşiret şeyhi ve liderlerinin ölümlerine tepki gösteren bölge sakinleri sokağa döküldü. Deyrizor kırsalındaki Şuheyl, Ziban ve El-Havayc beldelerinde düzenlenen gösterilerde faillerin bulunarak adalete teslim edilmesi talepleri dile getirildi. Olayların büyümesi üzerine uluslararası koalisyon güçleri ve DSG yetkilileri durumu sakinleştirmek amacıyla dün Hecin kasabasına bağlı El Muvahhasan köyünde Arap aşiret şeyhi ve liderleriyle bir araya geldi. Yetkililer görüşmede failleri adalete teslim etme taahhüdünde bulundu. ABD ordu yetkilileri ile Arap aşiret şeyhleri ve liderleri arasında görüşme Arap aşiret şeyhleri ve liderleri ile ABD ordu yetkilileri, Cuma günü Deyri Zor kırsalının doğusundaki El-Ömer Petrol sahasında bir araya gelmişti.

Görüşmede bulunan yerel kaynakların aktardığına göre, El-Akidat ve Bakkara aşiretlerini temsilen görüşmeye gelen heyet üyeleri, ABD ordu yetkililerinden, silahlı saldırılarda hayatını kaybeden El-Akidat aşiretinin reisi Şeyh Matşar el-Hafal ile Bakkara aşireti şeyhi ve Dahla köyü muhtarı Ali el-Veys’in faillerini bularak adalete teslim etmelerini talep etti. ABD tarafı ‘aşiret liderlerini hedef alan cinayetlerin soruşturmasını sürdürme’ sözü verdi.

El-Akidat aşireti, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, DSG ve ABD’li yetkililerin failleri 1 ay içinde teslim etme taahhüdünde bulunduğunu bildirmişti.

DSM Başkanı Darar, geçtiğimiz günlerde ABD merkezli Delta Crescent Energy LLC adlı şirketin, Suriye’nin kuzeydoğusunda petrol çıkarmak, işlemek ve ticaretini yapmak üzere DSG ile yaptığı sözleşmeye karşı çıkma noktasında Türkiye ile Suriye rejiminin ortak noktada buluştuklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Rejimin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile Türk hükümetinden yapılan açıklama, Özerk Yönetimin bölge petrolünü işleme çabasını reddetme noktasında birbiriyle bağdaşıyor. Bu sözleşmeden elde edilecek gelirler bölgedeki Suriyelilerin evlatlarının menfaati için kullanılacak.”

Darar ayrıca Arap aşiretlerine, Türkiye ve rejimin tepkisine karşı ortak mücadele için aynı safta birleşme çağrısında bulundu.

Öte yandan DSG, Deyrizor kırsalındaki Şuheyl beldesindeki güvenlik alarm seviyesini yükseltirken, 3 gündür kapalı tuttuğu giriş ve çıkışları yeniden açtı. Ancak motosiklet kullanımına getirilen yasak sürüyor. Yerel haber ağı Cisr muhabiri ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardığına göre, DSG, bölgede çıkan kargaşanın ardından düzenlediği operasyonlarda Hureyc beldesinden Yusuf Hamud el-Hicr isimli şahsı, Şuheyl beldesinden de 7 genci gözaltına aldı. Gözlemevi ayrıca Deyrizor kırsalındaki Cedid Akidat köyünde DSG’ye ait ‘öz savunma noktasının’ kimliği belirsiz kişilerce RPG’li roketatarlarla hedef alındığını bildirdi.

Kaynak: Şarkul Avsat