ABD ve Fransa’dan Rojava’ya ilişkin yeni hamle

Fransa ve ABD’li yetkililerden oluşan bir heyet, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon sinyali sonrası HSD yetkilileri ile Ayn İsa’da bir araya geldi. Görüşmede önemli konularda uzlaşıya varıldığı, sınır boyunca koalisyona ait keşif uçaklarının gözlem yapacağı ve HSD’nin güçlerini sınırdan çekeceği bildiriliyor.

ABD ve Fransa’dan Rojava’ya ilişkin yeni hamle

Fransa ve ABD’li yetkililerden oluşan bir heyet,  Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon sinyali sonrası HSD yetkilileri ile Ayn İsa’da bir araya geldi. Görüşmede önemli konularda uzlaşıya varıldığı, sınır boyunca koalisyona ait keşif uçaklarının gözlem yapacağı ve HSD’nin güçlerini sınırdan çekeceği bildiriliyor.

BasNews’e konuşan Rojava’dan bir kaynak geçtiğimiz Perşembe günü, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonda yer alan Fransa ve ABD’li yetkililerden oluşan ortak bir heyetin, Rojava’nın Ayn İsa’ya kasabasında Demokratik Suriye Güçleri(HSD) yetkilileri ile görüşerek, ‘Türkiye ile Rojava arasındaki gerilimi’ masaya yatırdığını söyledi.

Adının açıklamasını istemeyen Rojavalı yetkilinin BasNews’e aktardığına göre, Fransız ve ABD’li yetkililerden oluşan heyet ile HSD arasında gerçekleşen toplantıda  HSD kontrolündeki Türkiye’ye sınır bölgelerin güvenliğinin sağlanması, Türkiye’ningüvenlik konusundaki endişeleri ve olası bir operasyonun önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda çözüm arayışı içerisinde olundu.

Sözkonusu kaynağın aktardığına göre Ayn İsa’da yapılan görüşmede, Sınır Nöbetçileri adı verilen Rojava-Kuzey Suriye ile Türkiye sınırlarını korumak için eğitilen sınır güvenlik güçlerinden 5 binin Türkiye-Rojava sınır hattına yerleştirilmesi kararlaştırıldığı bildirildi. Sınır güvenlik güçlerinin Türkiye sınırına yerleştirilmesi ile HSD’nin ise bölgeden çekilmesi konusunda tarafların mutabık kaldığı kaydedildi.

Görüşmede ayrıca Türkiye’nin büyük tepkisine neden olan ABD askerleri ile HSD’nin Rojava’daki devriyesine son verileceği, 3 gün içerisinde sınır güvenliğiniz sağlamak için koaliyona ait keşif uçaklarının bölgede keşif uçuşları yapmasının karara bağlandığı dile getirildi.

BasNews’e konuşan özel kaynak ayrıca HSD ile görüşen ABD-Fransa ortak heyetinin Ayn İsa toplantı sonuçlarını aktarmak ve bir uzlaşıya varmak için Türkiye’yi ziyaret ederek burda bazı yetkililer ile görüşmeler gerçekleştireceğini ifade etti.