ABD yaptırımlarının hedefindeki TürkAkım'dan gaz sevkiyatı birkaç gün içinde başlayacak

ABD yaptırımlarının hedefindeki TürkAkım'dan gaz sevkiyatı birkaç gün içinde başlayacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın senatodan geçen ve içerisinde Türkiye’ye yönelik bir dizi yaptırım uygulanmasını öngören savunma bütçesini onaylamasının yakınları sürüyor. Yaptırımlar arasında dikkat çeken bir ayrıntı ise Türk Akımı projesiyle ilgili olmuştu.

Rusya'nın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımasını amaçlayan Türk Akım projesi de yaptırım konusu oldu. ABD’nin Türk Akımı’na yönelik yaptırım kararı gündemdeyken, Rus enerji devi Gazprom’dan projeye ilişkin açıklama geldi.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türk Akım doğalgaz boru hattı projesi üzerinden gaz sevkiyatının birkaç gün sonra başlayacağını duyurdu.

Miller, “Birkaç gün sonra TürkAkım boru hattı üzerinden gaz sevkiyatına başlayacağız. Önümüzde ise Kuzey Akımı-2 projesinin inşaatının tamamlanması var” dedi. Kuzey Akımı-2 projesi de ABD’nin yaptırım kararları arasında yer almıştı.

Gazprom Başkanı: TürkAkım üzerinden gaz sevkiyatı birkaç gün içinde başlayacak

ABD yaptırımları, boru hatlarının inşasında yer alan şirketleri, özel olarak da deniz seviyesinden 30 metre (100 feet) derinliğe boru döşemede kullanılan gemilerin sahibi kişi ve şirketleri, bunların ABD'ye girişlerinin engellenmesi ve mal varlıklarına el konulmasını hedefliyor.

Türk Akımı boru hattının açılış töreninin 8 Ocak’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılımıyla yapılması planlanıyor.

Türk Akımı projesi açık deniz boru hattı olması özelliğine sahip. Bu hat, Rusya'da Anapa kıyısından başlayıp Karadeniz altından 930 kilometre boyunca ilerleyerek Trakya kıyısında Türkiye'ye ulaşıyor.

Türk Akımı, Rusya'daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye'nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya naklini amaçlıyor.

Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı’na yönelik anlaşma 10 Ekim 2016'da imzalanmıştı.